Zanimivosti

Slon, ki zna govoriti?

S.R.
2. 11. 2012, 14.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

In to celo korejsko. Kdo ob takšnih živalih sploh potrebuje doktorja Doolittla, ki je v filmu znal govoriti z živalmi? V Južni Koreji imajo namreč slona, ki se je kar sam naučil govoriti.

Po kitu, ki se je pred časom naučil potapljaču reči ''ven'', se sedaj govoriti očitno učijo tudi sloni. Ogromna žival iz južnokorejskega živalskega vrta se je namreč naučila reči pet besed. In to v korejščini. Azijski slon po imenu Koshik zna namreč reči ''hello, no, sit down, lie down in good'' (torej žvjo, ne, sedi, lezi in dobro'') v korejščini. Zvoke sproducira tako, da konec rilca vtkane v usta, ter tako dvigne višino tona, hkrati pa lažje nadzoruje zvok.    

Avstrijska strokovnjakinja za komunikacijo slonov Angela Stoeger je video posnetek Koshikovega govorjenja videla na YouTubu, odpotovala v Južno Korejo in podrobno preiskala slona. Ugotovila je, da so njegovi zvoki prav zares govor.

A potrebno je poudariti, da ni nujno, da Koshik te besede tudi razume. Koshik je bil namreč kar sedem let edini slon v živalskem vrtu, zato raziskovalci verjamejo, da se je pač naučil posnemati besede ki so mu jih oskrbniki najpogosteje namenili, da bi se tako lažje povezal z njimi. Stoegerjeva meni, da so bili ljudje pač njegova edina družba, ter da Koshik te zvoke uporablja, da bi se lažje socializiral z njimi ter tako dobil družbo. Posnetek slonovega govora si lahko ogledate spodaj. Kdo ve, modra pa na bodo živali nekoč prav zares razumele.