Zanimivosti

Najboljša obramba pred asteroidi – kroglice za paintball

S.R.
31. 10. 2012, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Morda se res ne znamo ubraniti orkanov, videti pa je, da smo si izmislili precej dobro obrambo pred asteroidi, ki je hkrati bolj preprosta od tiste iz filma Armageddon.

Asteroid, ki bi drvel proti Zemlji bi z njegove začrtane smrtonosne poti lahko spravili tako, da bi ga prebarvali na belo. Zelo bled asteroid bi namreč odbijal tako veliko količino sončne svetlobe, da bi fotoni, ki bi se odbijali od njega ustvarili dovolj sile za spremembo smeri. Vse kar, torej moramo storiti za rešitev Zemlje je, da zagotovimo, da bodo vsi asteroidi, ki bodo ogrozili Zemljo svetlo bele barve. Študent Sung Wook Paek s prestižne univerze MIT (Massachusetts Institute of Technology) predlaga, da bi vse asteroide na poti proti Zemlji napadli z belimi barvnimi kroglicami. Precej podobnimi tistim, ki jih uporabljamo za ''paintball''.

Paekova revolucionarna rešitev je precej preprosta. Dvajset let pred trkom z Zemljo bi morali asteroid napasti s petimi tonami belih kroglic za paintball. Slednje bi morali z raketo izstreliti z vesoljskega plovila (vesoljska verzija puške za paintball). Sila trka z raketo bi sama po sebi malce iztirila asteroid, glavno delo pa bi opravila bela barva. Zaradi nje bi se namreč močno povečala odsevnost asteroida, fotoni, ki bi se zato odbijali od skale pa bi skozi čas izrinili asteroid iz smeri proti Zemlji.

##IMAGE-16339##Da ne gre samo za noro študentsko idejo dokazuje tud dejstvo, da je Paekov projekt zmagal na natečaju Move an Asteriod Paper Competition, ki ga sponzorirajo Združeni narodi. Paekova ideja je tako premagala različne verzije uporabe jedrskega orožja (zopet Armageddon scenarij) in trk z drugim objektom. Za svoje izračune je Paek sicer uporabil asteroid Apophis, ki je leta 2004 povzročil kar nekaj panike, saj so znanstveniki izračunali, da obstaja 2.7 odstotna možnost, da leta 2029 zadene Zemljo. Podrobne analize so to kasneje na srečo ovrgle. A skoraj ne mine leto, da astronomi ne odkrijejo novih vesoljskih skal, ki bi v prihodnosti lahko bile smrtonosne z naš planet. Le pripravite puške za paintball.