Zanimivosti

Nam grozi črn scenarij?

T.P.
31. 10. 2012, 08.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki opozarjajo, da magnetno polje, ki nas ščiti pred kozmičnim sevanjem, čedalje bolj slabi. Če bi povsem izginilo, našemu planetu grozi črn scenarij.

##IMAGE-16332##Edina stvar, ki Zemljo čuva pred črnim scenarijem, po katerem bi lahko postala podobna Marsu, kjer ni življenja, je magnetosfera – polje, ki naš planet, atmosfero in življenje ščiti pred močnim ter nevarnim Sončevim žarčenjem.

Toda znanstveniki opozarjajo, da magnetno polje v zadnjem času hitro slabi in da bi lahko povsem izginilo v naslednjih 500 letih, kar naj bi povzročilo menjavo magnetnih polov. To se je v preteklosti že dogajalo, geološki podatki kažejo, da se magnetna polja menjajo vsakih 250.000 let. Glede na to, da sta se magnetni jug in sever nazadnje zamenjala pred skoraj 800.000 leti, nova izmena že kasni.

»V prejšnjem stoletju se je severni magnetni pol premaknil za 1.500 km,« pravi geofizik dr. Conall Mac Niocaill z Oxforda. »V zadnjih 150 letih je moč magnetnega polja oslabila za približno 10 odstotkov, kar kaže na to, da lahko pričakujemo preobrat polov.« Čeprav je posledice takšnega dogajanja težko predvideti, strokovnjaki menijo, da bi lahko bile uničujoče. Če je na Marsu kdaj obstajalo življenje, je gotovo ugasnilo z izginotjem magnetnega polja pred skoraj 4 milijardami leti.

Evropska vesoljna agencija je problem vzela zelo resno in namerava sredi novembra v okviru projekta Swarm lansirati v Zemljino orbito tri satelite, ki bodo natančno merili vpliv Sonca in spremembe magnetnega polja.

Celoten proces menjave polov običajno traja več stoletij, najnovejše raziskave pa kažejo, da bi do prehoda iz današnjega stanja v kaos lahko prišlo čez 500 let.

Poleg špekulacij o zamenjavi magnetnih polov naj bi po drugem scenariju večji izbruhi na soncu povzročili izpad električnega sistema na Zemlji in svet zavili v temo. Po poročanju tujih medijev znanstveniki vesoljske agencije Nasa ne izključujejo možnosti, da bo Zemlja deležna večje količine magnetne energije iz sončnih peg, ko se bo Sonce zbudilo iz globokega spanja nekje okoli leta 2013.