Zanimivosti

Samsung ob rekordnem dobičku krepi svoj položaj na trgu

STA / S.R.
26. 10. 2012, 13.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung beleži rekordno četrtletje za četrtletjem. V tretjem letošnjem trimesečju je ustvaril 6600 milijard vonov (4,6 milijarde evrov) čistega dobička, kar je največ doslej.

Prihodki od prodaje so se okrepili za 26 odstotkov, Samsung pa je še okrepil svoj primat na trgu pametnih telefonov. Čisti dobiček v tretjem četrtletju je skoraj enkrat višji kot v enakem obdobju lani, ko je dosegel 3440 milijard vonov. Prihodki od prodaje so bili z 52.200 milijard vonov za 26 odstotkov višji kot v enakem lanskem obdobju, dobiček iz poslovanja pa se je z 8120 milijardami vonov medletno okrepil za 91 odstotkov.

Samsung, ki je medtem postal največje tehnološko podjetje po prihodkih, je tako v tretjem četrtletju močno presegel predhodni rekordni dobiček v višini 5190 milijard vonov. Tega je družba dosegla v drugem četrtletju. Gre že za četrto zaporedno rekordno trimesečje.

Južnokorejski velikan svoj položaj krepi predvsem na področju mobilnih telefonov, kjer podjetje ustvari že več kot polovico svojih prihodkov in dobička. Prihodki z naslova prodaje mobilnih telefonov so tako v tretjem trimesečju dosegli 26.250 milijard vonov. Poleg tega je Samsung še največji svetovni proizvajalec računalniških čipov in televizijskih sprejemnikov.

Ob veliki cenovni konkurenci na teh dveh področjih je dobičkonosna predvsem proizvodnja pametnih mobilnikov, kjer se Samsungov primat na trgu krepi iz četrtletja v četrtletje.

Po podatkih tržnoraziskovalne družbe IDC je tako Samsung v tretjem četrtletju dobavil 56,3 milijona pametnih mobilnikov Galaxy, medtem ko jih je največji tekmec Apple dobavil le 26,9 milijona. Samsungov tržni delež je tako narasel na 31,3 odstotka. Dodatni krepitvi tržnega položaja naj bi botrovala predvsem rast prodaje na Kitajskem.

Kljub novemu poslovnemu rekordu pa je cena Samsungove delnice na seulski borzi danes nekoliko padla. Analitiki namreč po poročanju tujih tiskovnih agencij ocenjujejo, da podjetju v zadnjem četrtletju ne bo uspelo nadaljevati s tem izjemnim nizom, saj se je večina dobav trgovcem za praznično zadnje trimesečje že opravila, v četrtem četrtletju pa se običajno zvišajo stroški za oglaševanje.

Ob tem analitike skrbijo še potencialni stroški zaradi srditega pravnega spora z Applom, ki se odvija na sodiščih po vsem svetu. Predvsem v ZDA v zadnjem času Apple beleži precej zmag, kar postavlja Samsung v negotov položaj na ameriškem trgu.

V Samsungu so vseeno prepričani, da jim bo uspelo odlične poslovne rezultate ohraniti, in to predvsem na račun priljubljenosti pametnih mobilnikov ter rasti prodaje tablic Galaxy Tab.