Zanimivosti

Microsoft predstavil operacijski sistem Windows 8

STA / S.R.
25. 10. 2012, 20.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Microsoft je danes v New Yorku uradno predstavil sistem Windows 8, najnovejšo različico tega po vsem svetu najbolj razširjenega operacijskega sistema za osebne računalnike.

Svojo tržno pot bodo osma Okna začela v petek. Novi Windowsi bodo že v petek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na voljo v 37 jezikih oziroma na 140 trgih po svetu, po navedbah slovenske podružnice Microsofta tudi v Sloveniji in v slovenskem jeziku.

Windows 8 bo v maloprodaji na voljo v dveh različicah - različici Windows 8, ki je namenjena domačim uporabnikom, in različici Windows 8 Pro za profesionalno rabo ter tehnološke navdušence.

Obe prinašata nov zaslon Start, ki nudi dostop do aplikacij in vsebin z enim klikom, popolnoma nov spletni brskalnik Internet Explorer 10 in vgrajene zmožnosti računalništva v oblaku prek storitve Skydrive.

Poslovnim uporabnikom bo na voljo še različica Windows 8 Enterprise z novimi možnostmi tako za mobilno storilnost, kot so Windows To Go, Directaccess in Branchcache, kot tudi z izboljšanimi varnostnimi funkcijami, kot sta Bitlocker in Applocker.

Sočasno z Windowsi 8 Microsoft predstavlja povsem novega člana v družini Windows - operacijski sistem Windows RT, namenjen tablicam s procesorjem ARM. Ta različica bo že prednameščena na tablice in ne bo na voljo samostojno. Med njimi je tudi Microsoftova nova tablica Surface, ki gre v prodajo prav tako v petek.

Microsoft poskuša s sistemom Windows 8 odgovoriti na vse večji trend preusmerjanja pozornosti potrošnikov od osebnih računalnikov k pametnim mobilnim telefonom in tablicam ter obenem k shranjevanju podatkov v računalniške oblake, poročajo tuje tiskovne agencije.

Približno 90 odstotkov računalnikov na svetu ima nameščen sistem Windows, vendar pa je delež Microsoftovega sistema občutno nižji, če se zraven prišteje še pametne mobilnike in tablice. Pri slednjih namreč prevladujeta Googlov operacijski sistem Android in Applov Ios.

Windows 8 bo zato podpiral delovanje na različnih napravah, kot so namizni in prenosni računalniki ter tablice in pametni mobilniki z vse bolj priljubljenimi zasloni na dotik, posledično pa bo v tej svoji najnovejši izdaji doživel korenito spremembo uporabniškega vmesnika.

Glavni izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer v tej luči poudarja, da je Windows 8, ki bo nasledil različico Windows 7, najpomembnejši Microsoftov proizvod v zadnjih 17 letih, torej vse od predstavitve zelo uspešne različice Windows 95.