Zanimivosti

Dve novi jabolčni tablici

S.R.
23. 10. 2012, 20.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Apple je uresničil napovedi in 23. oktobra predstavil pomanjšani iPad mini, presenetil pa je še z napovedjo iPada četrte generacije, saj to pomeni, da je tretji iPad zaključil svojo pot.

Podjetje iz Cupertina je dolgo časa raziskovalo, katero velikost zaslona uporabiti pri manjši tablici in se na koncu odločilo za diagonalo zaslona 20.1 centimetra (7.9-palca), kar je dobra dva centimetra več kot konkurenčne tablice manjšega formata, a naj bi po besedah vodilnih ta dva centimetra poskrbela za 35 odstotkov večjo delovno površino. Naprava bo imela ločljivost 1024x768, toliko kot iPad 2, ki se mu potemtakem najverjetneje ne piše nič dobrega. Ipad mini je debel 7.2 milimetra, tehta pa je 300 gramov. Robovi so anodizirani, tako kot pri petem iPhonu. Čeprav ga niso nikdar omenili, je bilo na predstavitvi jasno, da kot konkurenco štejejo predvsem Googlov Nexus 7. V tankem ohišju se skriva čip A5, tokrat z LTE podporo ter kamera s petimi megatočkami. Malce manjša ločljivost kot pri trojki je najverjetneje tudi vzrok za čas delovanja, ki naj bi bil 10 ur. Wifi model s 16GB spomina bo stal 329 dolarjev, medtem ko bo enako prostorna verzija z LTE omrežjem stala 130 dolarjev več. Prodaja se začne drugega novembra.

A če smo iPad mini pričakovali, je Apple kar malce presenetil s prikazom četrte generacije običajnega iPada in to samo pol leta po splavitvi tretjega. Štirica je sicer le strojno nadgrajena verzija tretjega iPada. Pod pokrovom kriva procesor A6X, sprednjo kamero z ločljivostjo 720p, za polnjene pa se sedaj uporablja priključek Lightning, tako kot pri iPhonu 5. S telefonom ima skupnega tudi to, da bo na voljo v črni in beli barvi. Cena ostaja enaka predhodniku. Wifi model s 16GB pomnilnika bo stal 499 dolarjev, LTE verzija pa 629 dolarjev. Tudi četrta generacija iPada se v določenih državah začne prodajati drugega novembra