Zanimivosti

Bi vsi morali biti malo psihopata?

S.R.
21. 10. 2012, 18.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tistega, česa imajo psihopati preveč bi po mnenju Kevina Duttona, avtorja knjige The Wisdom of Psychopaths (Modrost psihopatov) v majhnih dozah morali imeti vsi.

V svoji knjigi govori predvsem o osebnostnih lastnostih, ki jih običajno pripisujejo psihopatom. Najbolj poglavitne lastnosti so šarm, neuničljiva samozavest, zunanji ego in velika odpornost na občutek krivde. To so na primer lastnosti, ki prestrašijo pri norveškem množičnem morilcu Andersu Breiviku, a so jih po drug strani ljudje občudovali pri enem izmed najbolj markantnih ameriških predsednikov Johnu F. Kennedyju. Tudi različne raziskave kažejo, da so tisti, ki imajo sorazmerno razvite ''psihopatske'' osebnostne lastnosti v svojih poklicih zelo uspešni.

Neka raziskava v Veliki Britaniji je celo poiskala poklice, v katerih človek potrebuje največ psihopatskih lastnosti. Na vrhu lestvice so se znašli poklici kot so odvetnik, šef kuhinje, duhovniški poklici in tudi medijski profesionalci. Robert Herrit, ki je napisal kritiko knjige za ''the Daily Beast'' pravi, da je to povsem smiselno, saj bi po Darwinovih načelih evolucije tisti s psihopatskimi lastnostmi lažje preživeli. Vsekakor pa je sama teza knjige (izšla je 16. oktobra), da bi vsi morali biti ''malo psihopata'' najverjetneje dovolj provokativna, da se bo knjiga dobro prodajala.

V njej se psiholog Dutton poda na potovanje v življenja psihopatov in njihovega velikokrat zelo iznajdljivega ravnanja. Razkrije tudi, da obstaja ''lestvica norosti'', na kateri smo prav vsi, eni višje, drugi nižje. Svoje trditve podkrepi tudi z najnovejšimi napredki pri skeniranju možganov, s katerimi prikaže, da ima na primer nevrokirurg brez empatije več skupnega z morilcem Tedom Bundyjem, ki je ubijal zaradi užitka, kot si ljudje upajo priznati. Po drugi strani je ulični ropar lahko ravnodušen prav tako kot direktor velikega podjetja.

Dutton tako trdi, da so med nami ''funkcionalni psihopati'', ki svojo izolirano in karizmatično osebnost uporabljajo za uspeh v družbi. Še več, družba je po njegovem mnenju danes bolj psihopatska kot kadarkoli. Tipični psihopati so namreč brez strahu, samozavestni, očarljivi, kruti in osredotočeni – prav to pa so tudi lastnosti, ki jih potrebujemo za uspeh v 21. stoletju.