Zanimivosti

Bo Italijo res prizadel katastrofalni potres?

Karmen Š.
21. 10. 2012, 12.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zadnjih mesecih se na jugu Italije nizajo potresni sunki. To noč je spet streslo prebivalce Kalabrije.

Po hudem potresu, ki je letos prizadel Emilijo, se Italijani s strahom v kosteh sprašujejo, kdaj in kje bo naslednji. Napovedi so katastrofične, saj so nekateri znanstveniki mnenja, da bi jug Italije lahko prizadel potres z magnitudo višjo od 7. Najbolj nevarno območje je torej prav na jugu Italije, kjer se v zadnjih mesecih vrstijo manjši potresi … Eden je bil tudi minulo moč, sicer z magnitudo le 2.2., vendar pogostost teh manjših potresov zelo skrbi nekatere znanstvenike. 

Katastrofa leta 1908

Na jugu Italije je bilo kar nekaj katastrofalnih potresov. Leta 1908 je močan potres, z magnitudo 7.2 prizadel Messino in Reggio in zahteval je skoraj 120.000 življenj. Dejstvo je, da jug Italije ni primerno protipotresno zaščiten, pa čeprav je ravno tam najvišja možnost hudih potresov. Italijanski znanstveniki ves čas spremljajo seizmološko dogajanje na jugu države in pritiskajo na državne oblasti za primerno ureditev tega dela Italije.

Seveda se ne da določiti, kdaj se bo zgodil ta močan potres, katerega magnitudo bo mogoče višji od 7.5. Dejstvo je, da se bo zgodil … Kdaj, pa nihče ne ve.

Raziskave na univerzi v Trstu

Na univerzi v Trstu že nekaj let preučujejo možnost hujšega potresa na jugu Italije. Njihove študije se osnujejo na beleženju manjših potresov, pogostosti teh in karakteristik terena. Raziskovalka Antonella Peresan, ki deluje na univerzi v Trstu, skupaj s svojim kolegom iz Bologne Alessandrom Martellijem je mnenja, da je možnost hudega potresa zelo verjetna. „To ni statistična študija,“ je povedala gospa Peresan, ki je še dodala: „Naše študije so bile v 70% primerov točne.“ Gospa Peresan pa poudarja, da točna napoved, kdaj se bodo tla stresla, ni možna. Z gotovostjo pa trdi, da se bodo.

Kaj pa je najbolj pereče je to, da v sosednji Italiji niso pripravljeni na hujše potrese, sploh na jugu države, kjer bi lahko že potres z magnitudo 6 zahteval ogromno življenj, kaj šele potres z višjo magnitudo. Gospod Martinelli poudarja: „Največji problem je, da v Italiji sploh nimamo sredstev, ki bi jih vložili v zaščito pred hujšimi potresi in če se katastrofa zgodi, zahteva trikrat več žrtev, kot bi jih sicer.“