Zanimivosti

Ubija na dva kilometra in pol

S.R.
19. 2. 2013, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

November 2009, provinca Helmand, Afganistan. Dva talibana sta imela tisti mesec še posebno slab dan, saj sta se znašla pred daljnogledom posebno nadarjenega ostrostrelca.

Tistega meseca (natančen datum ni znan, saj so vse skupaj prikrivali do sredine leta 2010) je bil namreč na delu britanski ostrostrelec Craig Harrison, ki je omenjena dva sovražna borca zadel na razdalji neverjetnih 2.475 metrov. S tem je za 45 metrov popravil rekord Kanadčana Roba Furlonga iz leta 2005.

Craig je z enotno ravno varoval konvoj afganistanske vojske, ki so ga talibani obstreljevali z lahkim orožjem. Njegov poveljnik Andrew Jelinek se je odpravil na pomoč proti konvoju, a je njegovo vozilo obtičalo na polju in se prav hitro znašlo pod sovražnim ognjem. Craig je bil z opazovalcem nameščen na vzpetini, zato je hitro opazil dva talibana, ki sta prinesla strojnico in začela obstreljevati vozilo njegovega poveljnika.

Harrison je razdaljo do tarče dobro poznal, saj je prav na ta položaj že streljal. Sovražnika sta bila od njega oddaljena 2.475 metrov, kar je bilo skoraj kilometer več, kot je  učinkovit doseg njegove puške L115A3 in krogle kalibra 8.58x70mm. A Craig se je kljub temu odločil za strel, saj so bile razmere praktično idealne – skoraj popolno brezvetrje, lepo vreme in dobra vidljivost.

##IMAGE-15015##S pomočjo voznika Cliffa O'Farrella, ki mu je pomagal kot opazovalec je Harrison tako nastavil puško in ustrelil. Da je natančno izmeril razdaljo je potreboval kar devet strelov, potem pa se je začelo zares. Z naslednjim strelom je zadel strojničarja v trebuh in ga v trenutku ubil. Takšen zadetek na tako ogromni razdalji bi kdo morda pripisal sreči, a Harrison je svoje mojstrstvo takoj dokazal. Z naslednjim strelom je namreč zadel še drugega talibana, ki je ravno zgrabil strojnico in tudi njega v trenutku ubil, nato pa s tretjim strelom zadel še orožje in ga napravil popolnoma neuporabnega. Talibana sta bila tako daleč, da so krogle do njiju potovale skoraj tri sekunde, tako da najverjetneje nista niti slišala strela, kaj šele, da bi videla, kdo ju je zadel.

Craig Harrison se je tudi sicer odlikoval v boju, saj je skupno ubil 12 talibanov, še precej več pa jih je ranil. Da ne gre za običajnega vojaka pa nakazujejo tudi njegovi drugi dosežki. Le nekaj tednov po rekordnem strelu je Harrison namreč pretental smrt v napadu na njegovo vozilo. Krogla ga je namreč zadela v glavo, a je na srečo le prebila čelado in Craiga ni poškodovala. Sam udarec pa je bil tako močan, da je Harrison za okoli 20 sekund celo izgubil zavest. Imel je srečo, saj ga je voznik O’Farrell zadržal, da ni padel iz vozila, ki ga je med napadom zadelo kar 36 krogel.

Le deset dni kasneje sta bila Harrison in O'Farrel zopet na udaru. Tokrat ju je iz vozila dobesedno odnesla obcestna bomba. Harrisonu je sila zlomila obe roki, zato so ga evakuirali v bolnišnico v Birminghamu. A še vedno ni imel dovolj. Takoj, ko so mu odstranili mavec, je zahteval, da ga pošljejo nazaj v Afganistan, a mu zdravniki tega niso dovolili, saj naj ne bi bil dovolj fizično pripravljen. Craig se jim je le nasmehnil, se spustil na tla in naredil 60 sklec naenkrat. Za uspešno opravljen test fizičnih sposobnosti pa bi jih potreboval le okoli 20. Zdravniki tako niso imeli druge izbire, kot da ga spustijo nazaj na bojišče.

Kot omenjeno se je o najdaljšem strelu dolgo časa molčalo, saj Craigovi nadrejeni niso želeli, da izjemni ostrostrelec postane glavna tarča talibanov. Craig se tako vse do prihoda v rodno Anglijo sploh ni zavedal, da je čez noč postal legenda in da drži rekord najdaljšega strela