Zanimivosti

'Zombijevske' čebele so postale resničnost

S.R.
26. 9. 2012, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Verjeli ali ne, tovrstne čebele niso znanstvena fantastika ampak so povsem resnične in že ogrožajo populacijo čebel v nekaterih predelih v ZDA.

Domače čebele (Apis mellifera) v Kaliforniji in Južni Dakoti se zadnje čase namreč obnašajo povsem po zombijevsko. Zmedeno letajo naokoli stran od čebelnjakov in se plazijo v krogih. Vzrok za tovrstno obnašanje je leteči parazit, ki v čebele izleže jajčeca. Čebele tako po določenem obdobju zmedenega letanja naokoli umrejo, iz njihovih teles pa prilezejo ličinke parazitov, ki kmalu zrastejo in začno iskati čebele, ki bi jih okužili.

Dogajanje je presenetilo tudi profesorja biologije Johna Hafernika z Univerze San Francisco State University, ki je nekaj mrtvih čebel zbral v svojem laboratoriju. K zbiranju primerkov ga je sicer pritegnil nenavaden pojav kupa mrtvih čebel v okolici luči. S kolegi so hitro ugotovili, da je za bizarno obnašanje kriv leteči parazit Apocephalus borealis, ki mu pogovorno pravijo tudi ''zombijevska muha''. Po pregledu čebelnjakov v bližnji okolici so znanstveniki zgroženi ugotovili, da je z omenjenim parazitom okuženih več kot polovica vseh čebel.

Kolonije domačih čebel v ZDA sicer že nekaj let izjemno hitro izginjajo, brez njihovega medu pa se lahko prebivalci poslovijo od cele palete jedi. Znanstveniki so nenavadno hitro izumiranje kolonij pripisovali virusom, gobam in drugim škodljivcem, Hafernik pa sumi da je prav omenjeni parazit glavni krivec za izginjanje čebel. Med izjavo za javnostjo januarja 2012 je še poudaril, da so čebele med najbolje raziskanimi žuželkami, zato bi parazita v primeru, da bi bil prisoten že več let morali že opaziti.

Sedaj je problem zajel celotno državo, znanstveniki z univerze v San Franciscu pa so za pomoč prosili kar vso celino. Zagnali so projekt ZomBeeWatch.org – civilni znanstveni projekt, ki ljudem omogoča, da vidijo, na katerih območjih se čebele čudno obnašajo in nato zberejo vzorce mrtvih čebel z teh področij. S pomočjo tega projekta živijo ugotoviti, ali se je parazit že razširil po celotni Severni Ameriki.

Vsi tisti, ki žalijo pomagati tako lahko zberejo primerke domnevno bolnih (živih ali mrtvih) čebel in opazujejo, ali se bodo iz mrtvih teles izlegle ličinke parazita. Na spletni strani projekta so na voljo tudi navodila, kako zgraditi svetlobno past za okužene čebele.  kolikor bo projekt uspel, bodo Hafernik, njegovi kolegi in peščica predanih ''domačih'' znanstvenikov lahko odgovoril na nekaj perečih vprašanj in hkrati pomagali domačim čebelam.  

V kolikor ste se med branjem vprašali, kaj vse lahko okužijo omenjeni paraziti naj vas pomirimo – parazit jajčeca izleže le v žuželke in ne v ljudi. Kolikor je znano, paraziti tudi ne prenašajo nobene bolezni, ki bi bila lahko nevarna za človeka. Tako vsaj trdijo znanstveniki.