Zanimivosti

Samsung v trgovine pošilja Galaxy Note II

STA / S.R.
26. 9. 2012, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung je danes na police domačih trgovin poslal najnovejšo verzijo pametnega telefona Galaxy Note.

Sčasoma bo telefon mogoče kupiti v 128 državah, Samsung pa računa, da bo v prvih treh mesecih prodal trikrat več primerkov kot pri predhodniku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  

Verjamemo, da bo prodaja Galaxy Note II v prvih treh mesecih več kot trikrat tolikšna kot pri predhodni verziji," je novinarjem povedal prvi mož enote za proizvodnjo mobilnih telefonov v koncernu Samsung Electronics J. K. Shin.

Južnokorejski velikan je od novembra lani, ko je na police prišla prva verzija telefona Galaxy Note, prodal več kot 10 milijonov enot. Prodal je tudi več kot 20 milijonov telefonov Galaxy S III, ki jih je na trgu ponudil maja. "Trajalo je nekaj časa, da smo na globalnem trgu vzpostavili novo kategorijo proizvodov... a sedaj dobivamo veliko boljši odziv kot v preteklosti," je poudaril Shin.

Samsung Galaxy Note II je večji od predhodnika in ima 14-centimetrski (5,5-palčni) na dotik občutljivi zaslon. Opremljen je s pisalom "S pen" ter z 1,6-gigaherčnim štirijedrnim procesorjem, ki bolje podpira hkratno delovanje več aplikacij. Uporabnik bo lahko namreč na zaslonu hkrati uporabljal dva programa ali aplikaciji hkrati. "Tako boste lahko izmenjevali sporočila ali sodelovali v video konferenci, medtem ko boste preverjali e-pošto ali ustvarjali zapiske ob gledanju govora znanega govorca," je primere uporabe izpostavil Shin.

Galaxy Note II na police prihaja le teden dni zatem, ko je Samsungov največji rival na področju pametnih telefonov Apple uporabnikom ponudil Iphone 5. Ta je zabeležil ogromen uspeh, saj je bilo prek konca tedna prodanih že več kot pet milijonov primerkov.

Samsung je sicer avgusta v ZDA izgubil sodno bitko z Applom. Sodišče mu je naložilo 1,05 milijarde dolarjev kazni zaradi kršenja patentov - južnokorejsko podjetje naj bi nelegalno kopiralo značilnosti iphonov in ipadov. Posledica razsodbe bi lahko bila tudi prepoved prodaje določenih Samsungovih proizvodov v ZDA, o čemer pa sodišče še ni odločalo.

Poleg novega modela telefona Galaxy Note, ki se je kljud nekaterim dvomom glede ogromnega zaslona pri uporabnikih dobro prijel so vse glasnejše tudi govorce, da naj bi Galaxy S4 luč sveta ugledal že marca 2013 in tako še bolj mešal štrene Applu.