Zanimivosti

Katastrofalna luknja v Androidu

25. 9. 2012, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Telefoni z operacijskim sistemom Android imajo velikansko varnostno luknjo.

Po pisanju revije Joker naj bi bili na udaru predvsem mobilniki z Android operacijskim sistemom do verzije 4.0.3., ki omogočajo pošiljanje t.i. USSD kod prek brskalnika v aplikacijo telefonskih klicev. Dovolj je, da uporabnik z mobilno napravo odpre spletno stran, ki vsebuje USSD kodo in že se lahko zgodi samodejen klic na plačljive telefonske številke ali celo popoln reset telefona na tovarniške nastavitve in izgubo vseh podatkov v telefonu. Najbolj so na udaru HTC-jevi in Samsungovi androidniki, ki ob brskanju zlobne spletne strani ne zahtevajo potrditve sprejema USSD kode.

Napaka naj bi bila odpravljena zares šele z verzijo Androida 4.1 Jelly Bean. Samsung za težavo ve že kar nekaj časa in pospešeno pripravlja nadgradnje večine telefonov na 4.1, a vmes je varnostna luknja prišla na internet in od danes je to tudi javno znano. 

Ali vaš androidnik lahko računa na katastrofalne posledice, lahko z mobilnikom preverite na naslovu http://ninpo.qap.la/test/index.html. Samodejno se bo preklopil  v telefonski način in izpisal IMEI številko telefona.