Zanimivosti

Prenovljena tudi iPod touch in nano

S.R.
13. 9. 2012, 11.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poleg iPhona 5 je Apple 12. septembra v San Franciscu predstavil tudi novo, peto generacijo predvajalnika iPod touch in sedmo generacijo iPoda nano.

Tako kot novi telefon ima tudi iPod touch zaslon z diagonalo 10.2 centimetra (4 palce), gostota pikslov pa je prav tako identična telefonu in znaša 326ppi. Gre za najtanjši iPod touch, saj v debelino meri le 6.1 milimetra, težak pa je komaj 88 gramov. Pod pokrovom se skriva čip A5, ki naj bi bil grafično kar sedemkrat močnejši od predhodnika. Baterija omogoča 40 ur predvajanja glasbe ali osem ur predvajanja videa.

Kamera na zadnji strani ima sedaj 5 megatočk in leče f/2.4. Tako sedaj snema video v ločljivosti 1080p, Apple pa je dodal tudi stabilizator. Poleg tega kamera podpira tudi snemaje v panoramskem načinu, tako kot iPhone 5. Kamera na sprednji strani omogoča največjo ločljivost 720p in podpira FaceTime (preko WiFi povezave).

Še najbolj zanimiva novost je vključitev virtualne pomočnice Siri, tako da je novi touch poleg iPohna prva Applova naprava, ki se lahko pohvali s klepetavo asistentko. Prednameščen bo operacijski sistem iOS 6.

Ipod touch bo na voljo z 32 in 64GB pomnilnika, ter v petih različnih barvah (aluminij, črna, rdeča, modra in rumena). Cena bo 299 dolarjev za različico s 32GB pomnilnika, medtem ko vas bo tista s 64Gb ožela za 399 dolarjev. V kolikor je to preveč, bo na tržišču ostala tudi predzadnja generacija, ki ji bodo ceno seveda ustrezno spustili.

Novi barviti nano 

Poleg iPoda touch je Apple prenovil tudi najbolj priljubljen model – iPod nano. Nova, že sedma generacija je sedaj še tanjša in v debelino meri le 5.4 milimetra. Zaslon na dotik ima sedaj diagonalo 6.4 centimetra (2.5 palca) in je občutno večjo kot predhodnik, poleg tega pa ima zopet tudi fizični gumb ''domov''. Apple je v novi model vgradil še FM radio, bluetooth radio, števec korakov ter malce tanjši priključek Lightning. Po Applovih trditvah bo nano omogočal kar 30 ur predvajanja glasbe. Novi nano ima 16G ponilnika, na voljo pa bo v sedmih barvah. Na prodajne police bo prišel oktobra v ZDA pa bo stal 149 dolarjev.