Zanimivosti

V Kambodži aretirali ustanovitelja Pirate Baya

STA./K.U.
3. 9. 2012, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kambodža je minuli teden aretirala soustanovitelja priljubljene spletne strani za izmenjavo filmov in glasbe The Pirate Bay.

##IMAGE-14515##Gottfrida Svartholma Warga so aretirali na zahtevo Švedske, kjer mu zaradi kršitev avtorskega prava grozi enoletna zaporna kazen. Stockholm sedaj pričakuje njegovo izročitev.

Švedska je za Wargom izdala mednarodni zaporni nalog, kamboške oblasti pa sedaj preučujejo zahtevo za izročitev. Kot so danes povedali v Stockholmu, si bodo za izročitev dejavno prizadevali. Državi sicer nimata sklenjenega sporazuma o izročitvah, navajajo tuje tiskovne agencije.

Kamboške oblasti so 27-letnega Warga, ki je na spletni sceni znan kot Anakata aretirale v četrtek v hiši, ki jo je najel v prestolnici Phnom Penh, aretacijo pa so potrdile šele danes.

Švedsko sodišče je Warga novembra 2011 zaradi kršitve avtorskega prava obsodilo na 12 mesecev zapora in denarno kazen. Na sojenju Wargu in še dvema soustanoviteljema The Pirate Bay Petru Sundeju in Fredriku Neiju so kot tožniki nastopili tudi mednarodni glasbeni koncerni ter ameriška filmska industrija, ki so mnenja, da gre za zelo pomemben proces v boju proti nezakoniti izmenjavi kopij avtorsko zaščitenih del.