Zanimivosti

Samsung dobil prepoved prodaje osmih telefonov

STA
28. 8. 2012, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriško računalniško podjetje Apple je v ponedeljek sodnici Lucy Koh predalo seznam osmih izdelkov podjetja Samsung, za katere želi prepoved prodaje na trgu v ZDA.

Porota v San Joseju je v petek Samsungu naložila 1,5 milijarde dolarjev odškodnine zaradi kršenja Applovih patentov.

Tožbo zaradi kršenja patentov je aprila vložil Apple, Samsung pa je kmalu odgovoril s protitožbo. Porota je ugodila Applu, Samsungove zahteve pa zavrnila. Sodnica Kohova je Apple potem prosila za seznam izdelkov, ki po mnenju Appla kršijo patentne pravice. Apple je oddal seznam osmih pametnih telefonov: Galaxy S 4G, Galaxy S2 AT&T, Galaxy S2, Galaxy S2 T-Mobile, Galaxy S2 Epic 4G, Galaxy S Showcase, Droid Charge in Galaxy Prevail.

Kohova je že 26. junija prepovedala prodajo Samsungovih tabličnih računalnikov Galaxy Tab 10.1, vendar pa Samsung sedaj zahteva umik prepovedi, ker porota v tem primeru ni ugotovila kršenja patenta. Zaslišanje o tem in o seznamu pametnih telefonov je razpisano za 20. september, vendar pa želi Samsung več časa za pripravo in datum se bo morda premaknil.

Večina Samsungovih izdelkov na Applovem seznamu je starejših in se niti ne prodajajo več. Najboljšega in najbolje prodajanega Samsungovega pametnega telefona Galaxy S3 pa odločitev porote ne zadeva.

Samsung je napovedal pritožbo na odločitev porote, najprej pri sodnici Kohovi, od katere bo zahteval, naj odločitev razveljavi, ker nima osnove v dokaznem materialu. Če mu sodnica ne bo ugodila, se bo podjetje pritožilo naprej vse do vrhovnega sodišča ZDA.

Apple po drugi strani namerava sodnico zaprositi, naj poviša odškodnino na 3,15 milijarde dolarjev, ker je porota ugotovila, da je Samsung zavestno kopiral nekatere programske opreme za iphone in ipade. Izrečena odškodnina sicer pomeni le 1,5 odstotka letnega prihodka Samsunga.