Bilo je dovolj

Iztok Jovan: Salome je zelo dobro unovčila karto večne žrtve

D. B.
19. 5. 2017, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Izpadli tekmovalec televizijske kuharske oddaje MasterChef Slovenija Iztok Jovan o Salome, priljubljenosti, babici, idiotizmih in načrtih za prihodnost.

M24
Iztok Jovan o idiotizmih v MasterChefu: "Kaj in kako je bilo v oddaji, žal ne morem diskutirati, saj glede na pogodbena določila ne smem govoriti o sami produkciji."

Kaj menite, ste upravičeno morali zapustiti oddajo MasterChef?
Seveda. Nisem dostavil zadanega. Niti se za to nisem dovolj potrudil.

Kaj ste najprej storili, ko ste izstopili iz šova?
Preživel sem nekaj prijetnih in neobremenjenih dni s svojo družino. Kuhanje sem za nekaj dni prepustil ostalim. Zakaj, je po mojem več kot očitno.

Ali se je vaše kuhanje zdaj, ko ste sodelovali v šovu, kaj spremenilo?
Niti ne. Glede kuhanja se nisem naučil nič posebnega, sploh pa ne vidim nobenega razloga, zakaj bi sedaj kuhal kaj drugače. Sploh pa bi rad poudaril, da kuhanje v MasterChefu ni primerljivo niti s kuhanjem doma, niti s kuhanjem v profesionalni kuhinji. Je neke druge vrste kuhna.

Načeloma pa nisem imel občutka, da sem na splošno nepriljubljen med tekmovalci ... pa tudi če; to v bistvu niti ni moj problem. Razmišljanje o tem, kako te vidijo drugi, je brezpredmetno.

Videti je bilo, da med tekmovalci niste bili med najbolj priljubljenimi ...
V osnovi se s tem, ali sem ali nisem priljubljen, nisem nikoli kaj prida obremenjeval. Smo, kar smo. Tudi sam najbolj spoštujem le tiste ljudi, ki si upajo pokazati svoj pravi jaz, zato je spekter ljudi, ki jih spoštujem zelo ozek, a zaradi tega nič manj bogat. Sicer pa je šlo za tekmovanje v kuhanju in ne priljubljenosti. Načeloma pa nisem imel občutka, da sem na splošno nepriljubljen med tekmovalci ... pa tudi če; to v bistvu niti ni moj problem. Razmišljanje o tem, kako te vidijo drugi, je brezpredmetno. To, kako te dojemajo drugi, je povsem subjektivno glede na njihove življenjske izkušnje, karakter in druge osebnostne lastnosti. Zato se povprečni gledalec televizije ne obremenjuje s tem, da je v šovu vse skupaj odvisno le od zornega kota kamere in prilagojenega konteksta. Važno je, da se zabava.

Pred časom ste dejali, da vas v življenju najbolj prizadene idiotizem človeške vrste. Jih je bilo v oddaji MasterChef veliko?
Kaj in kako je bilo v oddaji MasterChef, žal ne morem diskutirati, saj glede na pogodbena določila ne smem govoriti o sami produkciji. Zato bom povedal drugače. Moj pogled na idiotizem človeške vrste pa je v popolnosti zadel Mike Judge s filmom Idiocracy z Lukom Wilsom v glavni vlogi. Ogled toplo priporočam. Današnja liberalna in kvazi demokratična družba ni daleč od tega, kar si lahko ogledamo v filmu.

Videti je bilo, da s Salome nista našla skupnega jezika. Se strinjate?
S Salome sva si tako različna, da o tem sploh nima smisla diskutirati. Niti v MasterChefu, še manj pa izven njega, se z njenim obstojem nisem nikoli obremenjeval, čeprav je bilo s kavčev pred televizijo očitno videti drugače. Načeloma se na splošno ne obremenjujem z drugimi ljudmi, ne glede na to, kdo so ali kaj so, ker imam dovolj dela sam s sabo. Sicer pa mislim, da je Salome v MasterChefu zelo dobro unovčila karto večne žrtve in dala šovu tisti pravi emocionalni naboj, ki ga potrebujejo gledalci.

Preberite tudi: Alma povsem razočarana, nanj je stavila največ. Kliknite tukaj!

Ste bili presenečeni nad odzivom kuharskih sodnikov v vaši zadnji oddaji?
Nad odločitvijo sodnikov nisem bil niti najmanj presenečen. Počasi je bilo dovolj in presenečen bi bil, če bi ravnali drugače.

Kdo je vaš favorit v šovu?
Moj favorit sem seveda ves čas bil jaz sam, čeprav se mi zdi, da ljudje iz nekega čudnega razloga to dojemajo kot nekaj slabega (smeh). Sicer pa menim, da je bila eden najbolj obetavnih tekmovalcev Mojca. Škoda, da je naletela na izziv, ki jo je pripeljal do poškodbe in posledično odpeljal tudi domov.

Svojo partnerko ste spoznali preko ICQ-ja. S čim vas je prepričala, da sta se srečala tudi "v živo"?
Pred tem sva po ICQ-ju čvekala že najmanj eno leto, tako da sem imel občutek, da jo že kar dobro poznam. Zdela se mi je zabavna, razgledana in inteligentna, zato sem si jo tudi sam želel spoznati v živo. Neko pretirano prepričevanje niti ni bilo potrebno, saj se mi je zdela dovolj zanimiva, zato sem jo hotel spoznati nekoliko bolje.

Menda je morala na prvi zmenek prinesti artičoko. Zakaj ravno artičoko?
To je bila prva stvar, ki mi je padla na pamet … hkrati pa me je zanimalo, če je dovolj drzna. Če bi lahko čas zavrtel nazaj, bi ji rekel, naj na zmenek prinese motorno žago (smeh).

Mati me je rodila zelo mlada, zato sem do sedmega leta živel pri babici in dedku. Iz tega razloga ju bom vedno dojemal kot svoja prava starša. Posledično me drugače, kot druge vnuke dojema tudi babica.

Vašo prvo jed, jabolčni zavitek, ste pripravili skupaj z babico pri šestih letih. Je igrala babica pomembno vlogo v vaši mladosti?
Mati me je rodila zelo mlada, zato sem do sedmega leta živel pri babici in dedku. Iz tega razloga ju bom vedno dojemal kot svoja prava starša. Posledično me drugače, kot druge vnuke dojema tudi babica.

Kakšni so sicer vaši načrti za prihodnost?
So. Toda vse ni za javnost.

Kako boste unovčili medijsko prepoznavnost?
Medijska prepoznavnost ni bila nikoli moj glavni cilj. A ker je eden izmed mojih hobijev tudi pisanje, sem pred kratkim začel pisati zgodbo o mojem pogledu na dogajanje v MasterChefu. Ker zaradi pogodbenih obveznosti ne smem govoriti ali razglabljati o sami produkciji, bo ta zgodba seveda povsem fiktivne narave (smeh).