Šov je zapusti Sašo Šketa

"Prijava v MasterChef je bila posledica maminega prezgodnjega slovesa"

D. B.
19. 5. 2017, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Izpadli tekmovalec televizijske kuharske oddaje MasterChef Slovenija Sašo Šketa o bitki s prekomerno telesno težo, svoji pokojni mami in presenečenju nad sodniki.

POP TV
"Žal mi je, da nisem več kuhal skupaj z mamo. Dobra hrana resnično povezuje ljudi," pravi Sašo Šketa.

Ste bili presenečeni nad burnim odzivom sodnikov zaradi vaše jedi v oddaji MasterChef?

Zelo sem bil presenečen nad odzivom Karima in Alme. Njun odziv je bil sicer upravičen, me je pa presenetila ostrost njunih besed. Sploh Alminih.

Menite, da ste upravičeno morali zapustiti oddajo?
V zadnjih nekaj oddajah sem definitivno pokazal manj, kot sem želel. Konkurenca se je zaostrila in prostora za napake preprosto ni več bilo. Mislim, da je moj odhod iz oddaje povsem upravičen. Sem pa kljub vsemu zelo zadovoljen s svojim rezultatom. Super izkušnja je bila!

Preberite tudi: Alma povsem razočarana, nanj je stavila največ! Kliknite tukaj!

Dejali ste, da bi nagrado uporabili za zagon lastnega (kuharskega) posla. Boste zdaj opustili svoje načrte?
Ena izmed mojih želja je otvoritev kulinaričnega studia, kjer bi lahko še bolj intenzivno raziskoval hrano, poleg tega imam še kar nekaj načrtov za moje obstoječe in nove spletne strani. Vse to se bo zgodilo, nagrada bi vsekakor pomagala, ampak pod nobenim pogojem pa ne nameravam opustiti svojih sanj. So preveč žive.

Ali se je način vašega kuhanja, odkar ste nastopili v MasterChefu, spremenil?
V MasterChefu sem se ogromno naučil. Če bi moral izpostaviti eno reč, je to, da se ne ustrašim več priprave nobene jedi, naj bo še tako zahtevna.

Kdo vas je navdušil nad kuhanjem in zakaj?
Dejansko me je nad kuhanjem navdušila mama. Njen nabor jedi je bil predvsem praktičen in prilagojen nekomu, ki mora po končani službi doma še skuhati kosilo za družino. To filozofijo sem povzel in jo nagradil s faktorjem užitkarstva, ker sem precej velik hedonist.

Prepričan sem, da bi bila (mama) zelo ponosna. Njen prezgodnji odhod me je med drugim tudi pripeljal do spoznanja, da je potrebno v življenju kdaj narediti kaj, česar se bojimo brez posebnega razloga. Izven cone udobja se nahaja cel svet in tudi moja prijava v MasterChef je bila posledica tega spoznanja.

Dejali ste, da je bila največja borba v vašem življenju bitka s prekomerno telesno težo (127 kg ste menda imeli). Kdaj oziroma zakaj ste se odločili, da shujšate?
Moje hujšanje se je zgodilo povsem spontano kot posledica enoletnega prehranjevanja izključno s presno prehrano. Ko sem po kakšnem mesecu začel opažati izgubo kilogramov sem dobil zagon in se resnično s strastjo posvetil raziskovanju presne kulinarike. Hujšanje je bil bolj stranski učinek uravnovešenega življenjskega sloga.

Ali zdaj težko vzdržujete normalno telesno težo in zakaj?
Sem tip človeka, ki zelo hitro niha s telesno težo. Lahko se zredim ali shujšam par kilogramov v enem mesecu. Ponavadi imam obdobja, ko se zredim, to opazim in potem prilagodim prehrano in dodam več rekreacije v enačbo. Sem pa definitivno pridobil kar nekaj kilogramov zaradi MasterChef kuharije.

Kaj menite o "čudežnih" dietah, ki jih lahko najdemo na spletu. Ste katero preizkusili?
Menim, da ne obstaja čudežna dieta, ki bi bila prava za vsakogar. Pri teh rečeh je potrebno pristopiti previdno, z odprto glavo in zdravo pametjo. Ljudje smo zelo različni in vsak ima nekaj, kar mu bolj ustreza. Sam sem pa preskusil kar nekaj diet. Presno, vegansko, vegetarijansko, LCHF in ketonsko.

Ljubiteljsko se že več let ukvarjate s pripravo presnih sladic. Zakaj ravno presne sladice?
Presne sladice so krasne zato, ker so hitro pripravljene in so praviloma precej enostavne. Po svoje mi predstavljajo izziv, ker v tem primeru pečica odpade, prav tako moka, jajca, maslo in vse klasične sestavine v sladicah. Glavni razlog zakaj se toliko ukvarjam s pripravo presnih sladic pa je to, da mi ljudje precej pišejo in me sprašujejo za nasvete. Dobivam tudi veliko odziva, za kar sem neskončno hvaležen. Ni boljšega občutka, kot da recept živi v kuhinjah in ne samo na spletnih straneh ali v kuharskih knjigah.

Tudi ples je nekaj, česar me je bilo pred leti strah. Imel sem obdobje, ko so me navdušili plesi, kot so salsa, bachata, kizomba in zouk. Praktično vsak dan sem hodil ven plesat. Ples je, podobno kot kulinarika, zelo intimen način izražanja.

Če bi bila vaša mama še vedno živa ... Kako bi komentirala vašo udeležbo v šovu? 
Prepričan sem, da bi bila zelo ponosna. Njen prezgodnji odhod me je med drugim tudi pripeljal do spoznanja, da je potrebno v življenju kdaj narediti kaj, česar se bojimo brez posebnega razloga. Izven cone udobja se nahaja cel svet in tudi moja prijava v MasterChef je bila posledica tega spoznanja.

Pravite, da sta bila vaša starša ločena, odkar pomnite. Kdo je potem skrbela za hrano in kuhanje v vaši družini?
Večino časa sem živel z mamo, posledično je ona tudi največkrat kuhala za nas. Žal mi je, da nisem več kuhal skupaj z njo. Dobra hrana resnično povezuje ljudi.

Menda vas zelo osrečuje ples ...
Tudi ples je nekaj, česar me je bilo pred leti strah. Imel sem obdobje, ko so me navdušili plesi, kot so salsa, bachata, kizomba in zouk. Praktično vsak dan sem hodil ven plesat. Ples je, podobno kot kulinarika, zelo intimen način izražanja.

Bi se prijavili tudi v televizijski šov Zvezde plešejo?
Če bi se prijavil? Seveda! Ob misli na to me kar malo zvije v želodcu. To je dober znak, da je vredno poskusiti. Kje lahko podpišem?

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Trenutno načrtujem in raziskujem vsebine za mojo naslednjo kuharsko knjigo, ki izide še to jesen. Poleg tega pa se nameravam nekoliko več posvetiti tudi grafičnemu oblikovanju in še naprej vlagati v kulinarično znanje. Vsekakor se bomo še videli.