GOST

Zastrupil sem se, a nisem bil edini!

kk, ns
20. 4. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slovenski alpinist bo nocoj gost v kuharskem šovu, kjer bo dal kuharjem prav poseben izziv. Kuhati bodo morali z zelo omejenimi sestavinami, ki jih Davo odnese v nahrbtniku na goro, te pa bodo morali narediti restavracijske.

Pop TV
Davo je gimnastičarja Saša Bertonclja celo povabil na odpravo, saj ga je njegov krožnik navdušil.

Z Davom Karničarjem smo ekskluzivno govorili takoj po snemanju, kjer nam je zaupal nekaj sočnih podrobnosti, ki bodo nocoj ob 21. uri razkrite na Pop TV.

Kakšen izziv je bil za tekmovalce? Menite, da so razumeli, v čem je razlika med gorniško in restavracijsko hrano?

Ja, zdi se mi, da so tekmovalci MasterChefa razumeli, in presenetili so me, kako so iz te dokaj skope izbire naredili nekaj drugačnega. V hrano so vnesli del sebe in dejansko naredili estetski krožnik, ki bi bil lahko na meniju tudi v restavraciji. Najbolj pa so me navdušili krožniki s polento, ker gre za ogljikove hidrate, kar sam pogosto uživam.

Ali v Himalaji jeste samo domačo hrano ali tudi kaj njihovega?

Pretežno nakupim surovine doma, a tudi poskusim kaj, kar jedo domačini. Na območju Tibeta je tradicionalna jed campa. To je njihova osnovna jed in je podobna našim ajdovim žgancem. Neki Tibetanec si je to v eni od baz pripravil – iz mošnjička je stresel jed in jo še zalil s čajem. Ker smo bili na zaključku odprave, sem ga prosil, da bi pokusil; na začetku si ne bi upal, ker je telo bolj ranljivo. Zmečkal je med svojimi umazanimi prsti in mi ponudil. Pokusil sem in očitno sem bil že iz pravega testa, saj mi ni bilo nič.

Kakšna je bila največja prehranska napaka v Himalaji?

Na prvi odpravi leta 1989 sem pil vodo iz potoka, ker se mi je zdelo, da sta nad mano le še ledenik in trava. Čez čas sem videl, da se tam še pasejo njihove kravice. Zastrupil sem se, a nisem bil edini, vsi iz naše, švicarske in pakistanske odprave smo se zastrupili.

Odprava na K2 je tik pred vrati …

To je strašanski zalogaj. Izredno zahteven je organizacijsko, saj bo vzpon temeljil na kombinaciji s pakistanskimi alpinisti. Gre za velik riziko in pa mogoče za narodne mesece, ker so nekateri že imeli načrte. Poleg organizacije pa ne smem improvizirati s treningi. Poleg vsega imam štiri majhne otroke, ki se ukvarjajo s tekom na smučeh.

Vas otroci spodbujajo?

Otroke je strah. Razumejo, a jih je strah. Informacije dobivajo tudi iz okolja, in če je govor o K2, se uporabita tudi besedi ubijalska gora in normalno, da jih je strah. Poskušajo razumeti, da je življenje njihove družine takšno, da se oče s tem ukvarja, kateri drugi oče pa se s čim drugim.

Pop TV
Iz teh sestavin so morali narediti mojstrovino!