Ana Urbanc

FOTO: Igralki življenje že dvanajst let lepša psička

Teja Pelko / Novice Svet24
21. 2. 2018, 20.28
Deli članek:

Ana Urbanc je velika ljubiteljica živali. Doma je imela skoraj vse, kar je delno posledica tudi njene močne želje po psu, s katero je nenehno nadlegovala svojo mamo.

Osebni arhiv
Ana Urbanc in Uma

Vsakič, ko je materi z njo postala neznosna, je v tolažbo dobila neko drugo žival.

Imela je ribice, želvo, hrčka, morskega prašička, papagaja, muco, zajčka …, pogosto pa so pri njih domovale tudi živali, ki jih je prinesla iz narave, pupki, žabice, paličnjaki, polži … »Pri nas je bilo vedno pestro!« se je v smehu spominjala Ana.

DIVJA AJŠA 

Želja po psu se ji je končno uresničila z mešanko Ajšo, ki je bila divje krvi. »Vsak dan je kaj ušpičila; podrla novoletno jelko, razkopala rože, pregriznila je vsak povodec. Pravi vražiček je bila. Ker je bila moj prvi kužek, za katerega sem se pri starših krvavo borila, sem bila še posebej navezana nanjo. Ko je poginila, me je zelo prizadelo in dolgo nisem želela nove živalice,« je razkrila Urbančeva.

Osebni arhiv
Uma – pes Ane Urbanc 1

PRIDNA UMA

Pred 12 leti pa je streho nad glavo ponudila psički Umi. »Dolgo sem se odločala za kužka ter prečesala veliko zavetišč in oglasov. Nazadnje sem jo našla na bolha.com … in se zaljubila,« nam je zaupala igralka. V nasprotju z Ajšo je Uma preveč pridna. »Ona je en mali robotek. (smeh) Vse razume in uboga. Zelo je nežna,« je psičko pohvalila Ana. Skrb zanjo je igralki v velik užitek. »Čas, preživet z njo, me sprošča. V zadnjem letu, odkar je zbolela za sladkorno boleznijo, sicer zahteva nekoliko več pozornosti in skrbi, dajanje inzulina, merjenje sladkorja … Bolj moram biti pozorna tudi glede prehrane in gibanja, kar mi vzame nekoliko več časa. Toda vsaka žival zahteva čas, skrb in pozornost, tako da mi to ni v breme,« je dejala igralka.

Ani trenutni urnik omogoča zgolj skrb za Umo, v idealnih razmerah pa bi se ji zdelo fino živeti na majhni kmetiji, kjer bi bila obkrožena z naravo in živalmi. Živali drugače najraje opazuje v njihovem naravnem okolju, saj se ji zdijo tam najsrečnejše in najlepše.

Osebni arhiv
Igralka s psičko uživa že dvanajst let.