Trpljenje

Dva zakona s skoraj enakima zgodba

S.N.Č. / Novice Svet24
20. 2. 2018, 07.30
Deli članek:

Potlačen moški ponos slej ko prej izbruhne na plan. Tudi aristokrati niso izjema …

Profimedia
30. april 1974: danski kraljevi par na obisku pri britanskem kraljevem paru na grafu Windsor

Trpljenje, ki ga je doživljal pokojni mož danske kraljice Margrethe, princ Henrik, ker ga ni sprejela kot enakovrednega partnerja, je prišlo na dan pol leta pred njegovo smrtjo, ko je to navedel kot razlog, da ne želi biti pokopan ob njej.

Zdaj, ko je pol njegovega pepela zagrebenega v parku ob podeželskem dvorcu, pol pa ga plava v morju, se pojavljajo ugibanja, ali se bo za svoje pravice končno postavil tudi soprog kraljice Elizabete.

Profimedia
16. februar 2000: ista kraljevska zasedba na istem mestu. Razlika je očitna.

POGOSTO PIKER

Princ Philip o svojem zapostavljenem položaju sicer ni molčal kot njegov danski kolega. Pikro je že omenil, kako boleče je, da je on edini moški v državi, ki svojim otrokom ne more dati niti svojega priimka, ter da se na dvoru pogosto počuti kot nekoristna ameba.

Morda bi se Henrik in Philip zaradi podobnih težav celo družila, a njuna konjička, poezija in lov, pač nimata skupnih točk. 

Tako kot danski princ se je tudi Philip pred poroko z angleško princeso moral odreči vsem svojim visokim naslovom, ki so mu pripadali kot članu tako grške kot danske kraljevske dinastije.

Sprva sta bila oba zakona na videz in glede na pričevanja njunih bližnjih prijateljev tudi v resnici cvetoča, a napetosti so se stopnjevale, soproga sta bila vse bolj zagrenjena in sta iskala razvedrilo drugje. Princ Henrik se je posvečal poeziji, princ Philip lovu.

Ob smrti princa Henrika so zdaj spet prišle na dan stare fotografije zakonskih parov. Z njih je razvidno, kako sta soproga ob svojih kraljicah sprva stala strumno in s sabljama v nožnicah, a kasnejši datum ko nosijo fotografije, bolj sta na njih princa videti nesrečna in naveličana.