PRETIRAVANJE?

Catherine brani pravico do zapeljevanja žensk

U.K.
11. 1. 2018, 17.01
Deli članek:

Francoska igralka Catherine Deneuve se je podpisala pod pismo, ki brani pravico moških do zapeljevanja žensk.

Reuters
Številka 100 žensk je podpisalo pismo, med najbolj znanimi pa je Catherine Deneuve.

Catherine Deneuve zavrača pretirano »puritanstvo«, ki so ga sprožili škandali, povezani s spolnim nadlegovanjem, zlasti primer ameriškega producenta Harveyja Weinsteina. Pod odprto pismo se je podpisalo sto bolj ali manj znanih Francozinj. Podpisane menijo, da je šlo obtoževanje predaleč in da nekatere ženske obtožujejo moške spolnega nadlegovanja, že če jih ti samo ogovorijo. A njihovi nasprotniki trdijo, da gre vendarle za več kot nedolžne besede in poglede, saj si mnogi moški mislijo, da si ženske lahko lastijo.

Catherine Deneuve verjame, da so šli nekateri z obtoževanji predaleč.

Gonja proti moškim?

Pismo, pod katero so se podpisale francoske pisateljice, ustvarjalke, igralke, profesorice in druge ženske, je bilo objavljeno v torkovi izdaji francoskega časnika Le Monde. Catherine Deneuve je morda ena najbolj znanih med njimi. Pismo problematizira pretirano gonjo proti moškim, ki se je razvila zaradi razkritja spolnih škandalov v Hollywoodu. »Moške množično kaznujejo, mečejo iz služb, pa čeprav so se le dotaknili kakega kolena ali hoteli kateri ukrasti poljub,« piše v pismu. »Posilstvo je zločin, a poskus zapeljevanja, čeprav vztrajen ali neroden, to ni. Prav tako kot džentelmensko obnašanje moških ni šovinistični napad,« so poudarile podpisane Francozinje.

Zlorabe

Pismo poudarja, da čeprav je povsem legitimno in tudi nujno spregovoriti o zlorabi moči nekaterih moških, je nenehno javno obtoževanje že preraslo vse meje. To namreč ustvarja vtis, da so ženske povsem brez moči, večne žrtve. »Kot ženske se ne prepoznavamo v takem feminizmu, ki gre prek obsojanja zlorabe moči še v sovraštvo proti moškim in spolnosti,« so še izpostavile podpisnice pisma. Med njimi so poleg 74-letne Deneuvejeve tudi igralka Christine Boisson, konservativna novinarka Elisabeth Levy, nekdanja pornoigralka in zdaj televizijska voditeljica Brigitte Lahaie ter pisateljica in urednica Catherine Millet.