Zadnje slovo

Igralec z velikanskim srcem danes na Žalah še zadnjič z nami

S.R./STA
15. 12. 2017, 08.05
Posodobljeno: 15. 12. 2017, 08.08
Deli članek:

Na ljubljanskih Žalah bodo danes z vojaškimi častmi pokopali znanega gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Šugmana, ki je v nedeljo umrl v 49. letu starosti.

Bobo
Jernej Šugman

Jernej Šugman, eden najvidnejših članov ljubljanske Drame je ustvaril več kot 80 gledaliških vlog, od tega 77 v Drami, ter številne filmske in televizijske vloge.

Poosebil je vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature. Bil je Baal, Hamlet, Lear, Ojdip, Ata Ubu, Tit Andronik, Tašča v Ko sem bil mrtev, Alcest v Ljudomrzniku, Agamemnon v Iliadi, Maks in Kantor v Kralju na Betajnovi, Župnik v Hlapcih, Orgon v Tartuffu, Emir v Jugoslaviji, moji deželi.

Širšemu občinstvu se je vtisnil v spomin kot prikupni vratar Veso v televizijski nanizanki Teater Paradižnik, nastopal je v prav tako priljubljenih Vrtičkarjih in Naši mali kliniki. V njegovem obsežnem filmskem opusu so med drugim Nočno življenje, Zvenenje, Predmestje, Inferno in Kratki stiki.

Njegovega obraza po besedah ravnatelja Drame Igorja Samoborja ne bo mogoče pozabiti. Bil je človek ljudskih src in legenda v slovenskem kulturnem prostoru, pa je v obrazložitvi sklepa, da za igralca organizira državni pogreb z vojaškimi častmi, zapisala vlada.

Žalna slovesnost v spomin na Jerneja Šugmana, igralca z nalezljivim smehom in velikanskim srcem, kot ga mnogi opisujejo, bo na velikem odru Drame v sredo, 20. decembra. Pogreba se bo med drugimi udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.