Johnny Hallyday

Poslovil se je francoski Elvis Presley

G.G./STA
6. 12. 2017, 11.12
Posodobljeno: 6. 12. 2017, 11.15
Deli članek:

Po boju z rakom na pljučih je danes v 75. letu umrl francoski rock'n'roll glasbenik Johnny Hallyday, znan tudi kot francoski Elvis Presley.

Profimedia
Johnny Hallyday

"Johnny Hallyday nas je zapustil. Ko pišem te besede, vanje ne morem verjeti. A so resnične. Mojega moškega ni več med nami," je zapisala 42-letna glasbenikova žena v sporočilu za javnost in dodala, da je zapustil ta svet prav tako, kot ga je živel, s pogumom in ponosom.

Čeprav Hallydayja v tujini nikoli niso jemali resno, je s svojo rock'n'roll glasbo, za katero je navdih našel predvsem pri Elvisu Presleyju, v poznih 50. letih minulega stoletja posegel v tradicijo francoskih šansonov. Znan je bil tudi po uporniški pričeski in usnjenih oblačilih v slogu Jamesa Deana.

Ni mu bilo pod častjo izvajati rockerske uspešnice v angleščini, kot sta House of the Rising Sun in Hey Joe. V svoji karieri je prodal sto milijonov albumov ter izvedel petdeset turnej. Nazadnje je bil poleti skupaj z drugimi francoskimi rockerji na turneji Old Scoundrels.

Dvakrat poročen z isto žensko

Rojen je bil 15. junija 1943 kot Jean-Philippe Smet, razen po glasbi pa je bil znan tudi po svojem burnem zasebnem življenju in zlorabi drog. Leta 1966 je poskusil napraviti samomor, leta 1986 pa je na odru izgubil zavest. Poročil se je kar petkrat, dvakrat celo z isto žensko - Adeline Blondiau.

Pustil pečat na več generacij

Ob novici o glasbenikovi smrti je francoski predsednik Emmanuel Macron spomnil, da je bil na sceni več kot pol stoletja in je pustil vtis na več generacij. Poudaril je: "V vsakem od nas je nekaj Johnnyja." Poklonil se mu je tudi nekdanji francoski predsednik in velik oboževalec Nicolas Sarkozy, ki je dejal, da Hallyday "predstavlja del naših osebnih zgodovin, spominov in čustev".

Prav tako nekdanji predsednik Jacques Chirac je leta 1998 Hallydayja kot vzornika mladih celo imenoval za viteza francoske legije časti. Označil ga je za resničnega zvezdnika, ki mu je uspelo spojiti francosko in ameriško kulturo.