40 let norosti

FOTO: S pesmimi in videospoti vplival tudi na ljubezenska razmerja

Teja Pelko
17. 11. 2017, 20.30
Deli članek:

Že 40 let je, odkar je Andrej Šifrer prvič prispeval k slovenski glasbi s svojim izjemnim talentom ter smislom za ustvarjanje brezčasnih melodij in vrhunskih slovenskih besedil.

Marko Vavpotič/M24.si
Andrej je na predstavitev albuma povabil tudi častno sestro Snežno, s katero dolge ure debatirata o Bibliji.

Jubilej se je kantavtor odločil zaznamovati z novim, 15. studijskim albumom z naslovom 40 let norosti, na katerega je uvrstil 11 skladb.

40 LET NOROSTI

Andrej je povabljencem ob promociji nove plošče predstavil odlomke pesmi in videospot za skladbo Oče naš, erotični filozof Peter Mlakar in častna sestra Snežna pa sta pokomentirala njegove pesmi – Mlakar Ljubi na glas in Taki ljudje, Snežna pa Smo? in Oče naš. Pokazal nam je tudi film iz ZDA, kjer je snemal skladbe.

Njegovo življenje bi se sicer moralo odviti čisto drugače. »Jaz sem imel nekakšen načrt za svoje življenje, ki naj bi minilo čisto mirno. Da bom nekje zaposlen kot pravnik, s službo od 7. do 15. ure. A očitno poklic ni tisto, za kar se izučiš, ampak za kar si poklican. Zelo kmalu sem ugotovil, da se s klicem nima smisla kregati. In očitno me to še vedno kliče. Imam blazno srečo v življenju, da lahko to počnem, in še večjo srečo, da lahko od tega živim. V resnici si namreč samo izmišljujem stvari,« nam je v smehu dejal Šifrer.

Razlog, da ljudje tako zelo poslušajo njegove pesmi, pa je po njegovem mnenju njihovo poistovetenje z njegovimi besedili. »Imam veliko ljudi, ki so mi pripadni. Nanje ne gledam kot na oboževalce, ampak bolj kot na svoje sopotnike, ki se prepoznajo v nekaterih stvareh, ki jih jaz čutim, ali pa imajo nek odnos do tega. Presenetljivo je, da me posluša tudi zelo veliko moških,« je razkril.

Marko Vavpotič/M24.si
Andrej meni, da je pravi čudež, da je še živ, glede na vsa potovanja in vožnje v ne vedno pravih agregatnih stanjih.

Pripadniki močnejšega spola mu zaupajo tudi svoje najintimnejše stvari. »Eden je v mojem videospotu za pesem Ko zvonovi zapojo videl Jamnik, hrib nad Kropo, in me je vprašal, kje je to, saj je želel na tistem mestu zaprositi svoje dekle, ker se mu je zdelo tako lepo. Nekdo drug pa mi je povedal, da je bil s prijateljico v prepovedanem razmerju, saj sta bila oba poročena, in sta se odločila, da morata s tem prenehati. Več kot leto dni se nista poklicala, nato pa je slišal pesem Čakam in jo le poklical ter vprašal, ali je kdaj slišala zanjo. Je rekla, da je in da ob tem zmeraj joka, in sta prišla spet skupaj. Veliko takšnih zgodb je bilo,« nam je povedal Andrej, ki je zelo ponosen, da imajo njegove pesmi takšen vpliv na ljudi, predvsem pa si želi, da bi se ljudje ob njih dobro počutili v sebi in da bi se cenili.

Marko Vavpotič/M24.si
Glasbenik Miha Guštin - Gušti

Najbolj pa je ponosen na svoje otroke. »To je moje nadaljevanje. Sicer si ne jemljem nobenih zaslug pri vzgoji, saj sem bil prej manj kot pa več prisoten, a sem bil zraven v nekih ključnih trenutkih,« poudarja kantavtor.

Marko Vavpotič/M24.si
Odvetnik Peter Čeferin.

Marko Vavpotič / M24.si
Pavel Gantar in Peter Mlakar

Marko Vavpotič / M24.si
Tone Fornezzi - Tof in Jure Robežnik

Marko Vavpotič/M24.si
Trkaj pri Šifrerju najbolj ceni to, da je šel za svojim srcem, kamorkoli ga je vodilo, in da je srečen.

Marko Vavpotič / M24.si
Martin Žvelc, ki je zmasteriziral album, in upokojeni glasbeni urednik Dragan Bulič.