Ekskluzivna izpoved

Lepa Brena: Obdobje lakote me je zaznamovalo za vse življenje

Teja Pelko
15. 11. 2017, 20.15
Deli članek:

Fahreta Živojinović, bolj znana pod imenomLepa Brena, je ena največjih in najbolj oboževanih zvezdnic z območja nekdanje Jugoslavije. Po dveh letih znova prihaja v Ljubljano.

M24 / Marko Vavpotič
Pravo ime Lepe Brene je Fahreta Jahić. Ime Brena ji je dal trener košarke in telesne vzgoje Vlada Bajer (pevka je bila v mladosti odlična športnica), Lepa pa srbski televizijski voditelj Minimax.

Mediaspeed
Lepa Brena letos obeležuje 35-letnico kariere. Po njenih besedah sta njena publika in pesem njeno največje zdravilo, nekaj, kar krepi njen organizem in jo drži pri življenju.

Svojim oboževalcem bo zapela na predbožični večer, poleg svojih največjih uspešnic pa jim bo premierno predstavila tudi dve skladbi z njenega novega albuma Zar je važno da l' se peva ili pjeva.

Je zvezdnica, ni pa zvedniška

Lepa Brena sicer zelo rada prihaja k nam. Najpogosteje obišče Ljubljano, saj ima tu tudi prijatelje, zelo rada pa gre tudi na Bled, ki ji je zelo všeč. Le redko pa se lahko po naših krajih sprehaja neopaženo. S priljubljenostjo sicer nima nikakršnih težav. »Rada imam ljudi, rada se pogovarjam z njimi. Tudi ko grem na trg, se pogovarjam z branjevkami. Zelo dobro me že poznajo in točno vedo, kje kaj kupujem, tako da me potem kličejo: 'Brena, prišle so paprike!',« nam je v smehu dejala zvezdnica, na naše vprašanje, ali zaradi svoje prepoznavnosti dobi dobro »vago«, pa nam je odvrnila: »Da, vedno dobim jabolko ali papriko več. Mene takšna dejanja zelo raznežijo. Ti ljudje namreč opravljajo zelo težko delo, in ko vam poklonijo nekaj takšnega, veste, da vam to dajo iz srca.«

Ssebni arhiv
Lepa Brena z možem, sinovi in dekletoma sinov na dopustu na Puketu lani (zvezdnica ima s Slobodanom Živojinovićem dva sinova, Stefana in Viktorja, Boba pa ima iz prvega zakona še sina Filipa).

Moža spoznala na premieri svojega filma

Lepa Brena na predbožični večer v Ljubljani pripravlja veliki koncert, na katerem bo poleg svojih uspešnic premierno predstavila tudi dve skladbi z njenega novega albuma Zar je važno da l' se peva ili pjeva.

Svoje srce pa je že pred 30 leti poklonila nekdanjemu srbskemu teniškemu asu Slobodanu Živojinoviću. Spoznala sta se 24. decembra 1987, na dan premiere njenega filma Hajde, da se volimo. »Zanj so govorili, da je plejboj, da je velik zapeljivec. Sem si rekla: 'Joj, super.' Zelo me je namreč zanimalo, kako je to videti. Res sem si ga želela spoznati, saj še nikoli nisem srečala nobenega plejboja in tako velikega zapeljivca. Spraševala sem se, kaj bo, ali bom sploh preživela to izkušnjo,« nam je v smehu pripovedovala zvezdnica. Osvojil jo je s svojo preprostostjo in otroško dobroto.

»Rada imam ljudi, ki so v sebi ohranili nekaj infantilnosti. On jo je. Zna pa biti tudi resen in odločen, kadar je to potrebno. Je zaščitnik naše družine, njen vodja, je alfa in omega naše hiše. Res sem zelo srečna, da ga imam. Seveda so bili v teh 30 letih tako vzponi kot padci, a lahko rečem, da je on človek mojega življenja in da ga še dandanes ljubim. Težko je namreč to reči, če nekoga v resnici ne ljubite,« je povedala Brena. Svoje ljubezni sicer par javno ne izraža. »Ne spadava med tiste ljudi, ki se ljubkujejo na javnih krajih ali se držijo za roke. Meni je to neugodno. Sem namreč malo staromodna ženska, bila sem tudi staromodno dekle. Všeč mi je sicer, kadar vidim zelo mlade ljudi, ki se ljubkujejo. To se mi zdi zelo lepo. Če to počnejo ljudje v najinih letih, pa točno veš, da nekaj ni v redu, da ga ali on ali ona nekaj 'sračka' okoli, pa potem to poskuša popraviti na ta način,« meni zvezdnica.

Osebni arhiv
Lepa Brena in Slobodan Živojinović sta se spoznala 24. decembra 1987, na dan premiere njenega filma Hajde, da se volimo, poročila pa sta se 7. decembra 1991.

Za videz se odreka svojim najljubšim stvarem

Brena je v mladosti veljala za največji seks simbol v nekdanji Jugoslaviji, izvrstno pa je videti tudi danes pri 57 letih. Sama to pripisuje tako dobri genetiki kot skrbi zase. »Obožujem jogo. Izogibam se ogljikovim hidratom in sladkorju, kar pa imam najraje na svetu. Mislim, da bom tistega dne, ko se bom nehala ukvarjati s tem poslom, pokusila vse paste, mocarele in kruh. Tako da bom najbrž, ko bom zaključila s kariero, imela 100 kilogramov. (smeh) Kakšno je življenje. Kot študentka sem bila lačna. Peti sem začela zato, ker sem želela zaslužiti nekaj dinarjev, da bi se lahko preživela. Zdaj, ko imam vse, pa sem še bolj lačna, pravzaprav bolj željna. Naravnost hrepenim po testeninah, ogljikovih hidratih in pecivu,« nam je razkrila.

V preteklih letih je imela Lepa Brena kar nekaj težav z zdravjem, na srečo pa je zdaj dobro. »Bil je cel kaos! Ne vem, kaj vse me ni doletelo. Zlomila sem si levo in desno roko ter levo nogo pod kolenom, imam tudi trombozo … A jaz gledam življenje danes in grem naprej. Ne spadam med ljudi, ki jamrajo. Mislim, da takšnih ljudi, ki preveč jamrajo, nihče ne potrebuje okoli sebe. Življenje ima svoje prepreke, čez katere moramo iti. A življenje moraš živeti in iti dalje ter brcati naprej,« je prepričana Lepa Brena.