Čajanka

Bo Meghan princesa ali samo vojvodinja?

snč
23. 10. 2017, 20.40
Deli članek:

Potem ko se je razvedelo, da je britanski princ Harry pred dnevi s svojo srčno izvoljenko Megan Markle delal družbo kraljici pri njenem priljubljenem čaju ob petih, je završalo.

Profimedia
Parček ni niti zaroke objavil javno, pa se že šušlja o času poroke.

Za kraljico je namreč zelo nenavadno, da je vnuka in ameriško igralko v svojih zasebnih prostorih gostila že drugič.

Harry in Meghan sta bila prvič s kraljico na šest oči že poleti, ko ju je povabila – ali pa sta se povabila sama in ju je bila voljna sprejeti – na grad Balmoral, kjer je preživljala počitnice. Takrat so tako javnost kot poznavalci razmer na dvoru predvidevali, da bosta mlada dva morala po kraljičinih navodilih zagotovo v nekaj tednih razglasiti zaroko. A so se ušteli.

Delitev naslovov

Reuters
Harry je babičin ljubljenček, v vsem mu bo ustregla – kot mu je vedno doslej.

Kaj so se torej pogovarjali kraljica in zaljubljenca poleti, se še ni niti razvedelo, ko je v javnost že pricurljala informacija, da je v limuzini z zatemnjenimi stekli Meghan pred dnevi prispela v Buckinghamsko palačo.

Poznavalci dvornih navad so si edini, da sta razloga za ponoven sprejem pri kraljici lahko dva: ali kraljica še ni dala dovoljenja za poroko – Harry ga kot šesti v vrsti za britanski prestol seveda potrebuje – ali pa se odpira fronta, ki v aristokratskih krogih velja za najpomembnejšo: delitev naslovov.

Za Meghan se je predvidevalo, da bo tako kot njena svakinja postala vojvodinja – le da je Kate dobila naziv Cambriška, Meghan pa bi bila vojvodinja Sussexa. Bolj poučeni pa celo pravijo, da je možno, da bo kraljica Meghan podelila naslov princesa. S čim bi si ta privilegij igralka prislužila, za zdaj ne zna pojasniti nihče. Zadnja princesa je bila namreč Diana, ki pa je bila že rojena kot visoka plemkinja. Tako da pri njej sploh ni bilo ugibanj, kam na lestvici pomembnih naslovov spada.

Dvorne skrivnosti

Vir z dvora je medijem namignil, da kraljici ljubezenska zveza njenega vnuka, ki brez uradne potrditve traja že skoraj leto in pol, para živce. Elizabeta je blagoslov po njegovih besedah že dala in si zdaj na vse kriplje prizadeva, da bi bila poroka čim prej. Določeno je menda že časovno obdobje, kdaj naj bi se poročno slavje zgodilo: med 20. novembrom 2017, ko kraljica Elizabeta in princ Philip praznujeta 70. obletnico poroke, in 18. aprilom 2018, ko princ William in vojvodinja Kate Middleton pričakujeta svojega tretjerojenca.

Isti vir z dvora je še potrdil, da se princu Philipu z ljubezenskimi težavami mladih ne ljubi ukvarjati in vedno poskrbi, da je ob sklepanju dogovorov za zaroke in poroke »upravičeno« odsoten.