Mineva 10 let

Danes se ga spominjamo: »Za teboj je ostala velika praznina, ki je ne bo nikoli nihče zapolnil«

J.P.
16. 10. 2017, 08.48
Posodobljeno: 16. 10. 2017, 09.04
Deli članek:

Goca Tržan, Tijana Dapčević, Bojan Marović in Tony Cetinski so si enotni, da čas ne zaceli ran.

Bobo
Bil je eden redkih šolanih pop glasbenikov na območju bivše Jugoslavije.

Danes mineva 10 let od prezgodnjega slovesa pevca Tošeta Proeskega, ki je tragično preminil v prometni nesreči na avtocesti pri Novi Gradiški na Hrvaškem. Imel je 26 let. Bil je na vrhuncu svoje kariere, njegove pesmi so bile med najbolj priljubljenimi po vseh državah bivše Jugoslavije. V Sloveniji so si ga najbolj zapomnili po pesmi Moja – edino njegovo pesem v slovenskem jeziku –, ki jo je izdal le nekaj mesecev pred smrtjo.

Bil je eden redkih šolanih pop glasbenikov na območju bivše Jugoslavije. Zaključil je Akademijo za glasbo v Skopju, svoje šolanje pa je nadaljeval pri učitelju petja Williamu Reyju, ki je sodeloval tudi z Lucianom Pavarottijem.

Bobo
V Sloveniji so si ga najbolj zapomnili po pesmi Moja.

Priljubljen tudi pri kolegih

Bil je na vrhuncu svoje kariere, njegove pesmi so bile med najbolj priljubljenimi po vseh državah bivše Jugoslavije.

Ne le oboževalci, makedonskega umetnika objokujejo tudi številni stanovski kolegi. Tako je Zdravko Čolić pred dnevi dejal, da je bil Proeski zadnji iz vod pop glasbe, ki je imel dobre albume in ki bi lahko bil njegov naslednik. Glasbenik Bojan Marović pa je povedal, da je bil Toše »velik človek, iskren in pošten«. »Kar je ostalo za njim, je za marsikoga nedosegljivo. Upam, da posluša vse, kar ustvarjam,« je še povedal. Pevka Tijana Dapčević nanj misli vsaki dan. »Kako je mogoče, da je že minilo toliko časa? Vsak dan se ga spomnim, vsak dan pomislim nanj. Slišim njegovo pesem in se zjočem. Vsako leto ga bolj pogrešam,« je dejala. »Spominjal se ga bom po smehu,« je dejala Goca Tržan. »Ni bil skromen. Jezi me, ko to izpostavljajo, a ni imel razloga, da bi bil skromen. Ljubljeni nikoli ne umrejo.« Tony Cetinski pa: »Za teboj je ostala velika praznina, ki je ne bo nikoli nihče zapolnil. Vedi, da si vedno ob meni in da si zaslužen za vsako moje dobro delo, dragi moj Toše.«

Teorije zarote

Odkar je izgubil življenje v avtomobilski nesreči, se je pojavilo že veliko teorij zarote, ki vse po vrsti pravijo, da je resnica o tisti usodni noči ostala prikrita. Ena pravi, da je bila hitrosti vozila tako velika, trk s tovornjakom pa tako močan, da je nemogoče, da se pri tem ne bi huje poškodovala tudi voznik in potnica na zadnjem sedežu. 

Ker se zračne blazine niso sprožile, naj bi šlo za umor.

Fotografije za pevca usodne nesreče si lahko ogledate v galeriji.