The Beatles story

Pesmi slovite skupine še vedno odmevajo

tp
12. 9. 2017, 08.39
Posodobljeno: 28. 9. 2017, 10.52
Deli članek:

Britanska pop in rock skupina iz Liverpoola, ki je bila aktivna v 60. letih 20. stoletja, je za sabo pustila ogromen pečat.

Organizator
The Backwards Podpis The Backwards glasbo skupine The Beatles preigravajo že 22 let.
The Beatles story bo svetovno premiero doživel 12. oktobra v Hali Tivoli. 

Veliko njihovih skladb je ponarodelo, mnogi jih še dandanes preigravajo.

Na začetku svoje glasbene poti so John Lennon, Paul McCartney, George Harrison in Ringo Starr igrali po manjših lokalih in na zabavah. V obdobju 1960–1961 so se kalili v Hamburgu, kjer so izoblikovali svoj rock 'n' roll slog. Njihova slava se je začela leta 1962 s pesmijo Love Me Do, ki se je povzpela na vrh glasbenih lestvic. Leta 1963 se je v Veliki Britaniji začela beatlomanija, ko so množice navdušenih poslušalk na koncertih vreščale in padale v nezavest, leto zatem pa se je histerija po nastopu v televizijski oddaji Eda Sullivana razširila tudi v ZDA in drugod po svetu, kjer so nastopali. Zadnji koncert v živo so The Beatles odigrali v San Franciscu leta 1966. Povod za konec njihovih nastopov in turnej je bil koncert v Manili, kjer so se glasbeniki zaradi množičnega neodobravanja poslušalcev ob iz konteksta vzeti Lennonovi opazki, da so Beatli bolj popularni kot Jezus Kristus, komaj izognili smrti. Do razpada skupine leta 1970, do katerega je prišlo iz več razlogov, je četverica posnela šest studijskih albumov: Rubber Soul, Revolver, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Magical Mystery Tour, The Beatles (Beli album) in Abbey Road. Po razhodu benda so se sicer pojavljale špekulacije o ponovni združitvi, a se to ni zgodilo. Dokončno je delovanje benda prekinila Lennonova smrt leta 1980. 

Remember Yesterday The Beatles story

Po zaslugi tribute skupine The Backwards pa bodo lahko slovenski oboževalci zapuščino skupine The Beatles podoživeli v živo, in sicer 12. oktobra v Hali Tivoli. Fantje, ki so kar dvojni zmagovalci Beatle Festa v New Yorku, bodo svoje idole na koncertnem spektaklu Remember Yesterday – The Beatles story predstavili skozi njihova različna obdobja, na odru pa jih bodo spremljali še plesalci in simfonični orkester. Zgodba se začne v legendarnem liverpoolskem klubu Cavern, od koder so se kuštravci povzpeli v sam vrh svetovne glasbene scene.

The Backwards imajo v imenu dobrega šova poleg izjemnih interpretacij pesmi pripravljene kostume iz različnih obdobij, duh časa in prostora pa bodo pričarali tudi s posebnimi avdiovizualnimi efekti ter inštrumenti in načini igranja. »Zelo se že veselimo svojega prvega v Sloveniji. Čeprav je za nami že več kot pet tisoč koncertov, nam namreč k vam še ni uspelo priti. Zelo se že veselimo novih obrazov pod odrom in tega, da jim bomo lahko prenesli zapuščino legendarnih The Beatles,« sta nam povedala člana skupine Dalibor Stroncer in Miroslav Dzunko.