William in Harry

Princa sta čutila Dianino prisotnost

ns
22. 8. 2017, 08.00
Deli članek:

Konec avgusta bo minilo 20 let od smrti princese Diane, njena sinova, princ William in princ Harry, pa sta pred dnevi razkrila svoje občutke ob tem tragičnem dogodku.

Reuters
William se pogreba ni hotel udeležiti, a ga je o nasprotnem prepričal dedek, princ Philip. Objel ga je in rekel: »Če bom jaz tam, boš šel tudi ti?«

Televizija BBC bo 27. avgusta predvajala dokumentarec z naslovom Diana, 7 dni, v katerem bodo prikazani iskreni pogovori s tistimi, ki so bili v središču dogajanja v tistih dneh. Spregovorila sta njena sinova, člani kraljeve palače, tudi nekdanji premier Tony Blair. Ustvarjalci so se med drugim spraševali, kaj je bilo takega na princesi, da je javnost tako močno žalovala, kako je teden po njeni smrti oblikoval odnos ljudstva do monarhije in koliko se je Britanija spremenila v času od njene smrti.

Težki časi za princa

Princ William je pred dnevi razkril, da je na pogrebu čutil materino prisotnost, ko je kot le 15-letnik hodil za njeno krsto. »Bilo je nekaj najtežjega, kar sem do zdaj storil. Bilo je, kot bi hodila z nama, da bi nama pomagala, da bi zmogla.« Njegov brat Harry, ki je imel le 12 let, ko je umrla mati, se spominja tolažbe ljudi, ki so se zbrali ob poti, »njihove roke so bile mokre zaradi solz, ki so si jih brisali z obraza.«

Razkrili so še, da je ekipa, ki je organizirala pogreb (od kraljevih do vladnih predstavnikov), razpravljala, ali naj bosta fanta del sprevoda. Grof Charles Spencer, Dianin brat, je menda hotel hoditi sam, a se je princ Charles hotel pogreba na vsak način udeležiti.