DOLGA POT

Družina je vse, kar ima

Alesh Maatko
22. 8. 2017, 07.20
Deli članek:

Andraž Hribar, ki svoj prostor na glasbenem nebu oblikuje že od leta 1998, se je pred kratkim lotil prav posebnega projekta. A tega ne bi bilo, če mu ob strani ne bi stala družina.

Željko Stevanič
Andraž pravi, da se je poleti najbolje vrteti okoli kakšne vode, ki je primerna za kopanje

Seveda pa nas je naprej zanimalo, kako zelo se je spremenila glasba od prvega nastopa na popevki pa vse do današnjih dni.
»Res hitro leti ta naš čas. Kot bi bilo včeraj. Ampak res! Leta 1998 sem nastopil na Slovenski popevki s pesmijo Ne jokat', lubika. Tisto leto so znova obudili Slovensko popevko in postavili festival na mesto, ki mu pripada. Z revijskim orkestrom, v živo, na Ljubljanskem gradu. Uspehu na tem festivalu je sledila prva plošča in tako se je začelo. Zame se glasba od takrat ni čisto nič spremenila. Še vedno je le dobra in slaba,« se spominja Andraž Hribar in dodaja, da se je v tem obdobju verjetno tudi kaj spremenil. »Če ne drugega, imam krajše lase in kitaro, ki se jo da uglasiti. V resnici sem še vedno isti, tam nekje pod rahlo debelejšo kožo. Še vedno sanjam o istih stvareh in verjamem, da se bo vse nekoč uresničilo.«

Razumljivo pa ne moremo mimo njegove pesmi Življenje je. Je ta tista, ki je še vedno najlepša? »Moja moja, Kaj mi delaš, Ognjen obroč, Po čem diši ta dan ... kar nekaj lepih je nastalo in ostalo. Med vsemi je Življenje je res nekaj posebnega. Ko sem jo napisal, sem bil še študent. Potoval sem po Italiji. Nastala je pred šotorom nekje v Toskani. Kadarkoli jo slišim, se spomnim na tisto vroče poletje in na kratke medene noči,« pravi Hribar.

Željko Stevanič
Na enem izmed hrvaških otokov imajo hiško, kamor se odpravijo tudi zunaj sezone.
Družina in Kočevje 

Glasbenik je med drugim zelo navezan na družino in rodno Kočevje, kjer se, kot pravi, zadnje čase veliko dogaja: »Ob jezeru v Kočevju imamo nov kamp. Jezero je polno rib in je primerno za kopanje. Priporočam ogled pragozda v Kočevskem rogu. Zanimiv pa je tudi ogled starih vojaških podzemnih rovov v Kočevski Reki, ki je bila dolgo prepovedano in zaprto območje. Seveda je tu še reka Kolpa, ki je eden zadnjih nedotaknjenih biserov.«

Tri leta trdega dela

Počitnic bo za Andraža vsak hip konec, saj je glasbenik ponosen na še enega glasbenega otročička. »V tem tednu izide moja nova plošča z naslovom Huanani. Gre za sodelovanje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Za to priložnost sem pripravil deset čisto novih pesmi. V bogato simfonično preobleko jih je oblekel Rok Golob. V petek, 25. avgusta, bomo album predstavili na velikem koncertu na Novem trgu v Ljubljani. Ta glasba zares zaživi šele takrat, ko jo predstavimo v živo,« nam je še povedal.