Praznovanje

Peter Čare prepotoval tako rekoč ves svet

am
20. 8. 2017, 20.40
Posodobljeno: 20. 8. 2017, 20.44
Deli članek:

Pred kratkim je Peter Čare, ki je v Slovenskem oktetu prepeval bas od leta 1967 do 1996, dopolnil osemdeset let. Rojstnodnevne čestitke in lepe želje tako dežujejo od vsepovsod.

arhiv
Peter Čare je še s tremi člani Slovenskega okteta (Danilom Čadežem, Petrom Ambrožem in Tomažem Tozonom) prepeval v pevski zasedbi Kvartet DO.

Občinstvo je očaral s svojo polno nižinsko lego glasu.

Vrhunski pevec je občinstvo očaral s svojo polno nižinsko lego glasu, ki je med prepevanjem po svetovnih koncertnih dvoranah kot cunami nesel vse pred seboj. Koncertno publiko je vidno navduševal v obdobju med letoma 1967–1996 in tako postal po ocenah mnogo strokovnjakov nezamenljiv član Slovenskega okteta. Peter je poln spominov iz tega obdobja, s preostalo sedmerico je namreč prepotoval tako rekoč ves svet. Glasbenik je še s tremi člani Slovenskega okteta (Danilom Čadežem, Petrom Ambrožem in Tomažem Tozonom) prepeval v pevski zasedbi Kvartet DO, v kateri so sprva prepevali črnske duhovne pesmi, potem pa so postali poznani po svojih priredbah slovenskih narodnih pesmi.

arhiv
Pevec Peter v družbi bratov Avsenik.

Številna sodelovanja

Ljubljančana Petra, ki je še danes vzornik mnogim basvokalistom, tako v svetu komorne zborovske glasbe kot tudi narodnozabavne glasbe, pa ni spregledal niti Vilko Ovsenik. Tako njega kot tudi pevca drugega tenorja, Petra Ambroža, je povabil k sodelovanju kot studijskega pevca.

arhiv
Peter Čare, starosta Slovenskega okteta, je glasbo spoznal že v rosni mladosti.

Leta 1972 in 1973 so v štiriglasnem petju z Emo Prodnik in Francem Korenom nastale zimzelene Avsenikove viže, ki jih najdemo na albumih Zlati zvoki, Za tvoj praznik in Srebrne smučine. A to še ni vse! Petrov bas nas še danes očara v mnogo skladbah, in sicer Pri sedmerih jezerih, S teboj, Srebrne smučine, Pomladni zvonovi, Nikar domov, Zlata poroka, Jadraj z menoj, Gozdarjeva povest, Gozdovi v mesečini, Gremo na Pokljuko, Materinski dan, Veselje, radost, srečo vam želimo. Glasbenik je kot studijski pevec sodeloval tudi z ansamblom Borisa Kovačiča, Alpskim kvintetom, ansamblom Franca Flereta, ansamblom Henček, ansamblom Vilija Petriča, ansamblom Milčeta Stegua, Slovenskim instrumentalnim kvintetom (današnjimi Slovenskimi muzikanti) ..., pa vse do legendarne jazz-rock skupine September.