Pivo in cvetje

FOTO: Vstopnina 15 evrov je razredčila občinstvo

Teja Pelko
17. 7. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na festivalu se je od četrtka zvrstilo 60 glasbenih dogodkov, ki so postregli z zelo raznolikimi glasbenimi zvrstmi, od popa, rocka, latino ritmov, muzikala in elektronske plesne glasbe do narodnozabavne ter letos prvič tudi klezmerja.

Marko Vavpotič / M24.si
Letošnji festival je potekal v znamenju praznovanja 790-letnice prejetja trških in 90-letnice prejetja mestnih pravic mesta Laško.

Letos je bil vstop na festival možen le z vstopnico, za katero je bilo treba odšteti 15 evrov. Vstopnino so uvedli, ker je organizacija festivala precejšen finančni zalogaj. Za prebivalce Laškega so bile sicer na voljo brezplačne vstopnice (skupno okoli 13 tisoč), a smo izvedeli, da se veliko domačinov ni odločilo priti ponje, saj so se morali pri tem legitimirati z osebno izkaznico, to pa se je marsikomu zdel prevelik poseg v zasebnost.

Razmeroma visoka vstopnina je precej zmanjšala obisk v primerjavi z leti prej. Največ zanimanja so sicer ljudje v soboto pokazali za Samantho Fox, Hama & Tribute 2 Love, Kingstone in Big Foot Mamo. Čeprav so na račun vstopnine ostali brez kakšnega poslušalca, pa jo vsi podpirajo. »Jaz sem navajen, da imamo na koncertih vstopnino, tako zame to ni nič novega. Nam se ni poznalo, prostor je bil čisto poln, torej so ljudje očitno vedeli, za kaj so dali denar. Vstopnina se mi zdi še kar potrebna, saj ne vem, ali lahko s pivom plačaš vso kulturo oziroma se potem začne delati kompromise pri kakovosti, česar dotični festival sicer do zdaj ni nikoli počel. Če je vstopnina potrebna za to, da bo še naprej dobra glasba, sem jaz zelo za,« nam je povedal Hamo, ki je bil sicer v Laškem prvič.

Uvedbo vstopnine podpira tudi pevka ManuElla, ki se je festivala udeležila s fantom Marjanom Hvalo. »Prišla sem čisto po naključju. Moj fant je namreč moral v Slovenijo ravno v času festivala, ob tem, ko sem že mislila, da se mi ga letos prvič v 28 letih ne bo uspelo udeležiti. Super je! Vidim stare obraze, čeprav jih je letos malo manj zaradi vstopnine. A se mi ta zdi okej, saj želijo organizatorji iz Piva in cvetja narediti največji glasbeni festival v Sloveniji, velika imena pa stanejo veliko denarja, ki ga sama pivovarna vsega ni zmožna prispevati,« odločitev organizatorja razume Laščanka.