Kultni režiser

Poslovil se je oče filmov o zombijih George A Romero

S.R.
17. 7. 2017, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V 78-letu starosti je umrl režiser George A Romero, stvaritelj kultnih »živih mrtvecev«, ki je nedavno očitno zaradi zdravstvenih težav odpovedal udeležbo na 13. Grossmannovem festivalu v Ljutomeru.

Profimedia
Kultni režiser grozljivk George A. Romero.

George A. Romero se je po »kratkem, a agresivnem boju« s pljučnim rakom včeraj na svojem domu mirno poslovil od svoje žene in hčerke, je sporočil njegov manager Chris Roe. Dejal je še, da je umrl ob poslušanju glasbe iz filma Tihi mož, »enega njegovih najljubših filmov vseh časov.«

Romero je s kultno serijo filmov o »živih mrtvecih«, ki jo je leta 1968 začel s filmom Noč živih mrtvecev, postavil temelje za vse prihodnje »zombi« filme. Po mnenju številnih filmskih kritikov in ljubiteljev vsega groznega je to morda najpomembnejša grozljivka vseh časov. Vsekakor pa gre za revolucionaren žanrski izdelek in kultno klasiko, ki je grozljivkam pomagala vstopiti v novo dobo filma. To je bil tudi prvi film s ponovno oživelimi trupli s kanibalističnimi nagnjenji, pozneje poimenovanimi »zombiji.« Kljub mizernemu proračunu v višini 114.000 ameriških zelencev je v blagajne prinesel kar 30 milijonov ter sprožil pet nadaljevanj in dve prenovljeni različici.