BORKA

Tina bije bitko za živali!

snč
15. 7. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ob omembi njenega imena vsakdo pomisli na nekdanjo misico. A to je le ena plat življenja Tine Gaber, skorajšnje magistrice sociologije in ene najprepoznavnejših bork za pravice živali v Sloveniji.

osebni arhiv
Tina Gaber se bo do konca borila življenja borila za živali.

Kam bo Tino Gaber vodila pot, se je pokazalo že pred leti, ko je bila med pionirkami v borbi proti naravnemu krznu. Že njena prva aktivistična objava na družbenem omrežju je doživela več kot dva tisoč delitev, njen nasvet ljubiteljicam krzna, da če imajo potrebo po njem, naj se preprosto ne brijejo, je postala legendarna.

osebni arhiv
Lepotica naravo ljubi v vseh njenih oblikah in jo spoštuje.

To pomlad pa se je spet javno izpostavila in stopila v akcijo, da bi pomagala preprečiti gostovanje cirkusa Medrano po Sloveniji. »Direktor cirkusa je bil lani pravnomočno obsojen zaradi zlorabe živali in sramotno je, da smo z odprtimi rokami sprejeli cirkus, ki so mu zaradi mučenja živali vrata zaprle številne evropske države. Z letom 2013 smo končno tudi v Sloveniji uzakonili prepoved nastopanja živali, a le prostoživečih vrst,« pove žalostna Tina, ki prizna, kako jo vsakič znova zaboli, ko vidi, da se dobri ljudje »obrnejo stran« ali pa si zatiskajo oči pred resnico o nedostojnem ravnanju z živalmi ali celo mučenju in se sprenevedajo, da je vse v najlepšem redu.

osebni arhiv
Pred leti je rešila smrti pujsa, ki zdaj uživa na ogromnem ranču.

Nezanimanja še posebej ne razume pri mladih ljudeh, od katerih je odvisna prihodnost. Prepričana je, da zanjo nikoli ne bo prišlo obdobje, ko se ne bi zavzemala za pravice živali ali imela kakšne svoje.