Katja Tratnik

Res se veliko smeji, za nekatere celo preveč

am
17. 6. 2017, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Katja Tratnik je na televizijo Slovenija, kjer s prekinitvami dela že 27 let, prišla v najstniških letih in sprva delala ankete o gledanosti razvedrilnih oddaj. Po uspešno opravljeni avdiciji razvedrilnega programa je delala v oddaji Zdravo, kasneje pa še v Nedeljskih 60.

Žiga Culiberg
Katja si upa reči, da je tudi doma zelo podobna temu, kar vidimo na ekranu.

Katja Tratnik se spominja, da je že v osnovni šoli tudi za vikende in počitnice zelo zgodaj vstajala, potem pa nestrpno čakala dovolj spodobno uro, da je lahko klicala prijateljice. Marsikdaj je tako slišala stavek v stilu »pa kaj je s tabo narobe, ti nisi normalna«.

Katja Tratnik zadnjih štirinajst let sodeluje v priljubljeni oddaji Dobro jutro, ki jo tudi vodi. Ko jo ob tej priložnosti vprašamo, kakšne so bistvene razlike od začetka do danes, nam Katja odgovori: »No, starejša sem, pametnejša, izkušenejša. (smeh) Resno, po toliko letih dela na televiziji se je nabralo precej izkušenj, sam proces dela zato hitreje teče, poleg tega zdaj ne seciram na prafaktorje vsake besede znova in znova, kot sem to znala početi na začetku, večino dela pa v bistvu opravijo redaktorji, ki poskrbijo za vsebino oddaje in goste. Priprava mi vzame približno deset ur tedensko; ker sem sicer redno zaposlena drugje, se ji posvetim ob večerih. Všeč mi je tudi, da smo precej stalna ekipa sodelavcev, ki že vrsto let ustvarjamo skupaj, tako so med nami spletene tudi prijateljske vezi.«

Seveda se je v tem času spremenila tudi televizija, kjer Tratnikova pogreša več televizijska izobraževanja. »V bistvu nisem človek, ki bi veliko brskal po preteklosti, pa čeprav me zgodovina kot taka zanima. Televizijski tehnološki napredek je super, omogoča vrsto novih pristopov, olajša delo, televizijo predstavlja bolj dinamično in interaktivno, je pa zaradi hitrejšega tempa omejil pristnejše osebne odnose. Pogrešam tudi več možnosti televizijskega izobraževanja. V času mojih začetkov sem opravila govorne vaje, obvladovanje prostora (studia ali odra), neverbalno komunikacijo, z izkušenimi 'televizijci' sem nekaj mesecev hodila na terenska snemanja in v montažo, šele po tem sem bila recimo pripravljena za nastop pred kamero. Pa še sem imela tako tremo, da sem mislila, da me bo pobralo od hudega,« pravi Katja, ki se mora v oddaji Dobro jutro znajti v vseh temah.

Janez Kotar
Gledalci jo poznajo po širokem nasmehu.

Katja živi sama s praktično odraslo hčerko Nejo, ki pridno ubira svoja pota, tako da si dejansko lahko splanira dan po svojih željah. 

»Na začetku vsake sezone določimo vsebino oziroma rubrike posameznega dne. Pri tem skušamo v čim večji meri upoštevati aktualno dogajanje doma in po svetu. Potem ko veš, katere rubrike so v tvojem dnevu, je iskanje teme in gosta lažje. Vsak ponedeljek na uredniškem sestanku uskladimo teme za ves teden, tu je veliko izmenjave različnih idej, dan pred posamezno oddajo pa podrobneje razdelamo le dotično oddajo. Ne bi mogla reči, da mi nekatere teme precej bolj 'ležijo' kot druge. Kot voditeljica se moram pripraviti na vse, kar imam v oddaji, tu ne delam razlik. Je pa res, da imamo kar nekaj stalnih gostov, s katerimi se že dobro poznamo, je dobra energija med nami, in morda je tu potem na ekranu videti več sproščenosti,« dodaja zgovorna voditeljica.

ZVRHAN KOŠ SMEHA

Gledalci jo poznamo tudi po nasmehu. Na vprašanje, ali se je že kdaj v oddaji zalomilo, da smeha ni bilo mogoče ustaviti, nam Tratnikova odgovori: »O, ja … res se veliko smejim, za nekatere čisto preveč. Ampak, jaz sem odprt človek, vesela in optimistična po naravi. In ja, tudi smejala sem se tako močno, da so mi solze tekle po obrazu. Enostavno nisem zmogla povedati niti napovedi za prispevek. Šefinja je po oddaji rekla, da bo treba voditeljico zamenjati, če se ne bo znala nehati smejati. Domišljam si, morda neupravičeno, da ni mislila čisto resno.«

Osebni album
Za svojo dušo si po celodnevni službi na domači terasi s pogledom na visoke hraste rada privošči nekaj kepic sladoleda ali kozarec vina.

In kakšna je Katja, ko ugasnejo kamere? »Upam si reči, da zelo podobna temu, kar vidite na ekranu. Mislim, da je to tudi eden od ključev za uspešno delo pred kamero. Prostega časa imam zelo malo, ko končam oddajo, se preoblečem in 'šibam' v drugo službo. Sicer pa imam rada sprehode, kavo s prijateljicami, domače piknike, obožujem sedenje na terasi s kozarcem pijače in knjigo, zelo rada tudi gledam televizijo. Zaradi pomanjkanja dopusta (večino ga porabim za oddajo) o krajših in daljših izletih bolj kot ne le sanjarim,« še odgovarja Katja, ki je želela postati pilotka, čeprav se boji letenja z letali. O bodočem poklicu je imela namreč cel kup idej.

»Želela sem postati zdravnica, učiteljica, vojaška pilotka, kriminalistka, forenzičarka, igralka, stevardesa, mizarka, biologinja, veterinarka, psihiatrinja … Joj, če bo tole bral kak psihiater, bo rekel, da sem razcepljena osebnost,« pravi v smehu. In za konec, ko je ravno sezona žarov, smo našo sogovornico povprašali, ali ima rada piknike in s čim bi nas postregla, če bi se povabili na obisk. »Obožujem piknike, vonj žara in celoten koncept takšnega druženja. Odvisno od rdeče niti piknika, morsko ali mesno, obvezno kup zelenjave, surove in na žaru, različne vrste kruha, različne omake, nekaj različnih sladic. Pa pivo. Mah, v bistvu nič posebnega, klasične žar zadeve,« nam zaupa Katja Tratnik.