Prljavo kazalište

FOTO: »Seksa in drog ni bilo, bil je le rock 'n' roll«

Teja Pelko
16. 2. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Skupina, ki se je poimenovala po eni izmed epizod popularnega stripa Alan Ford: Prljavo kazalište, je svojo pot začela leta 1977.

Primož Pičulin
Pevec Mladen Bodalec ter ustanovna člana Jasenko Houra in Tihomir Fileš med novinarsko konferenco v Ljubljani.

Da bodo kdaj obeleževali 40-letnico, si ob ustanovitvi nihče ni predstavljal niti v sanjah.

arhiv Prljavega kazališta
Prljavo kazalište nekoč

»To bi bilo nemogoče. V naših časih nihče ni verjel, da bi bilo mogoče preseči takšno famozno mejo. To je bilo nepredstavljivo. Še posebno v naših okvirjih. Pri nas so skupine obstajale, dokler se ljudje niso vrnili iz vojske. Po vojski si se namreč oženil in začel delati v nekem podjetju. Takšna je bila percepcija,« nam je po novinarski konferenci, na kateri so napovedali svoj marčevski koncert v Stožicah, dejal ustanovni član skupine Jasenko Houra. In kako to, da je njim uspelo obstati tako dolgo? »Skrivnost vsakršnega uspeha je v predanosti. To je enako kot pri zvezah in zakonih,« meni glasbenik.

Skozi vsa ta leta se je spremenilo veliko stvari

Prljavo kazalište je svojo pot začelo z navdihom v punk glasbi. Prvi vidni uspeh so dosegli s singlom Moj je otac bio u ratu in prvim albumom Prljavo kazalište s pevcem Davorinom Bogovićem. Bogović je skupino zapustil leta 1983, glavni vokal pa je leta 1985 prevzel Mladen Bodalec in skupino slogovno usmeril v mainstream rock.

Pri njih je od krilatice seks, droge in rock 'n' roll vedno obstajal samo rock 'n' roll

»Jaz prihajam iz generacije, ko to praktično ni več obstajalo. To je bila fama, ki se je prenesla iz generacije 60. let prejšnjega stoletja. V 80. letih se je začela paranoja okoli aidsa, tako da smo vsi dvignili roke od seksa in drog in se držali samo rock 'n' rolla,« nam je pojasnil Jasenko.

arhiv Prljavega kazališta
Skupina bo 40-letnico proslavila s turnejo, ki bo trajala leto in pol. Med drugim bodo s svojo prisotnostjo razveselili tudi svoje oboževalce v ZDA, Kanadi in Avstraliji.

40-letnico bodo fantje proslavili na odrih

17. oktobra 1989 se je njihovega koncerta na Trgu republike udeležilo več kot 250 tisoč ljudi. Policija je pred začetkom nastopa hotela izklopiti elektriko, vendar tega zaradi hude gneče ni mogla storiti. 

Praznovanje jubileja bodo raztegnili na kar leto in pol, medtem pa bodo obiskali tudi ZDA, Kanado in Avstralijo. Poleg turneje fantje napovedujejo izdajo novega materiala, Jasenko pa ima v načrtu še muzikal in knjigo z naslovom Zašto sam ih sve voleo. »V knjigi bodo zgodbe o vseh članih skupine. Šlo bo za smešno stran rock 'n' roll zgodovine,« nam je pojasnil glasbenik. Osebno pa si želi vnukov, obiskovanja koncertov drugih skupin, obiskovanja umetniških galerij, branja knjig, tri dni skupaj spati v isti postelji in biti v družbi ljudi, s katerimi ima skupne interese.

Kratka zgodovina benda

Kralji jugoslovanskega rocka so svojo pot začeli leta 1977 v Zagrebu, z navdihom v punk glasbi. Prvi vidni uspeh so dosegli s singlom Moj je otac bio u ratu in prvim albumom Prljavo kazalište s pevcem Davorinom Bogovićem. Bogović je skupino zapustil leta 1983, glavni vokal pa je leta 1985 prevzel Mladen Bodalec in skupino slogovno usmeril v mainstream rock. V osemdesetih je sledil vrtoglavi vzpon skupine, ki je svoj vrhunec dosegel z izidom kontroverznega albuma Zaustavite zemlju. Skladba Mojoj majci (Ruža Hrvatska), ki jo je Jasenko Houra napisal ob smrti svoje matere, pa je postala uspešnica, ki je zbudila duh hrvaške samostojnosti. Prljavo kazalište je bilo izredno plodovito tudi v devetdesetih, z izidom številnih uspešnih albumov in koncertnimi turnejami po vsem svetu, in ostalo je kultno ime jugoslovanske rock glasbe vse do danes.