Slovo

FOTO: Zadnji božič Michelle Obama

sn
3. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Michelle Obama se iz ameriške vladne palače sicer poslavlja – a to počne v velikem slogu. Prva dama je z božičnim okrasjem Beli hiši vtisnila še svoj zadnji pečat.

Profimedia
Prelepa Michelle se blešči in žari kot novoletni okrasek.

Kot rdečo nit za vstop v leto 2017 si je Michelle zamislila darove praznikov, saj prav božično-novoletni čas večini Američanov predstavlja najlepši čas v letu.

»Darovi praznikov naj za vse nas ne bodo nekaj samoumevnega, niti jih ne sprejemajmo samo kot obdobje čudovitih občutkov ob darovanju in prejemanju daril. Praznik je lahko vse naše življenje, če znamo prepoznati vse lepote, s katerimi nas obdaruje – družino, prijatelje, zdravje, izobrazbo … Nič od naštetega v naših življenjih pač ni samoumevno,« je v svojem govoru poudarila Michelle.

Profimedia
Vhod Bele hiše v vsej svoji veličastnosti.

Najprej družina

Sprva so bila božična slavja v predsedniški palači povsem družinski dogodek. Prvo uradno božično zabavo si je zamislil drugi ameriški predsedniški par Adams leta 1800 kot presenečenje za vnukinjo Suzannah. Na zabavo pa so bili povabljeni tudi otroci pomembnežev iz Washingtona.

Prvo božično drevo v Beli hiši je postavil 23. predsednik Benjamin Harrison leta 1889 v drugem nadstropju Rumene ovalne dvorane, ki so jo takrat uporabljali kot družinski salon in knjižnico. Okrašena je bila s svečami in igračami za Harrisonove vnuke.

Profimedia
Med okrasjem je tudi miniaturna Bela hiša s posestvom.

Pomen prvih dam

Do leta 1929 je bilo okraševanje Bele hiše v pristojnosti predsednikove administracije, takrat pa je žena Herberta Hooverja Lou Henry Hoover razglasila, da čast izbire okraskov pripada ameriški prvi dami. Jackie Kennedy, ki je slovela po prefinjenem okusu, pa je zaslužna, da je od leta 1961 vsa Bela hiša okrašena na izbrano temo, ki potem postane nekakšna rdeča nit decembrskih praznikov.