Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 10.10.2017 12:48:04

Vodjo organizacijskega odbora olimpijskih iger v Riu ostaja v priporu

Brazilske oblasti so v preteklem tednu zaradi domnevnega kupovanja glasov danes priprle vodjo olimpijskih iger v Rio de Janeiru Carlosa Arthurja Nuzmana in vodjo trženja lanskih iger Leonarda Grynerja. Danes brazilski mediji poročajo, da je sodišče Nuzmanu zaradi korupcije podaljšale pripor.

Oblasti so pri Nuzmanu, ki že 22 let vodi tudi brazilski olimpijski komite, že septembra izvedle obsežno hišno preiskavo. Takrat se je na to odzval tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je na skupščini Moka, ta je skoraj sovpadala s preiskavo, poudaril, da bo Mok moral ukrepati, če bodo preiskovalci potrdili svoje sume z dokazi. V preteklem tednu je Mok grožnjo uresničil in suspendiral brazilski Nok. Brazilskega funkcionarja je Mok ob tem prav tako suspendiral in ga izključil iz koordinacijske komisije za igre v Tokiu 2020.

V ozadju je preiskava francoskega tožilstva. Ta 75-letnemu Nuzmanu očita, da je Brazilija do olimpijskih iger prišla s kupovanjem glasov afriških članov Moka. Tožilstvo trdi, da je našlo številne "trdne" indice. Poimensko se pri kupovanju glasov omenja dolgoletni predsednik Mednarodne atletske zveze IAAF Senegalec Lamine Diack. Dokazi tožilstva pa so v ponedeljek prepričali tudi sodnika v Riu.



Rio je igre dobil leta 2009 v boju z Madridom, Tokiom in Chicagom. Tri dni pred odločilnim glasovanjem pa naj bi sin Diacka prejel dva milijona ameriških dolarjev z računa enega od brazilskih podjetnikov. Nuzmanu in Grynerju tožilstvo očita, da sta vzpostavila povezavo med podjetnikom in Senegalcem. Tožilstvo pa še naprej povezuje njune povezave s podjetji na britanskih Deviških otokih, ZDA ter Antigvi in Barbudi. Po poročanju medijev pa naj bi imel Nuzman v eni od švicarskih bank tudi 15 kilogramov zlata.

Nuzman še naprej zanika kakršno koli krivdo.

Značke: olimpizem, korupcija

Članki iz rubrike