Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

nu
nu
0 15.03.2017 15:25:35

So vam šle vuvuzele na živce? Pripravite se na rusko "orožje"!

Gotovo še niste pozabili na nevšečen oziroma nadležen zvok vuvuzel med svetovnim nogometnim prvenstvom v Južni Afriki. Zvok iz meter dolgih trobil je takrat je močno obeležil tekme, ki so bile zaradi nastopa slovenske reprezentance v Sloveniji še posebej zanimive.

Ali bodo varovanci Srečka Katanca nastopili tudi prihodnje leto v Rusiji, še ni znano, v vsakem primeru pa bomo med tekmami v 13 ruskih mestih spoznali žličke oziroma "ložke", kot jim pravijo v Rusiji. To je tamkajšnji narodni instrument, sicer pa gre za povsem običajne, vendar poslikane lesene žličke.

Predsednik Vladimir Putin je za modernizacijo instrumenta Stare Rusije zagotovil milijon rubljev (približno 16.000 evrov), vse z namenom, da bi bil med prvenstvom to pravi navijaški rekvizit. Iz posebej oblikovanih žličk je mogoče dobiti zanimive kombinacije zelo glasnih ritmičnih zvokov, ki malo spominjajo na španske kastanjete.



"Sprva smo zaradi številnih kritik na vuvuzele v Južni Afriki izključili pihalne instrumente. Prečrtali smo tudi balalajko in harmoniko ter godala - vse to so veliki instrumenti, ki jih je težko uporabljati," pravi Rustam Nugamnov, ki je kot strokovnjak za izdelavo tradicionalnih ruskih instrumentov naposled tudi predlagal, da simbol svetovnega nogometnega prvenstva postanejo žličke

Število žličk v rokah je različno, glede na ritem in znanje glasbenika. Ampak tudi z osnovnim kompletom, v katerem sta dve žlički, lahko popolni začetnik ustvari zvok. Glasen zvok, ki si ga bomo poleti prihodnje leto še kako zapomnili.

Članki iz rubrike