Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ku
ku
0 17.10.2017 13:15:22

Filipovski prevzel še reprezentanco, vodil jo bo že v kvalifikacijah

Sašo Filipovski je trener turškega Banvita in je trenutno v pričakovanju jutrišnjega obračuna z Olimpijo, medtem pa so ga ustoličili še kot selektorja.

Vest so v svet poslali romunski mediji in oznanili, da bo 43-letni slovenski strokovnjak prevzel njihovo izbrano vrsto. Filipovski bo Romune vodil že v prihajajočih kvalifikacijah, predzadnja ekipa iz letošnjega evropskega prvenstva je v skupini D, skupaj z Italijo, Hrvaško in Nizozemsko. Glede na to, da v drugi del kvalifikacij napredujejo tri reprezentance, Filipovskega čaka težko delo - predvsem pa obračun za tretje mesto z Nizozemci.

Romunijo je na evropskem prvenstvu, ki ga je - skupaj s Turčijo, Finsko in Izraelom - tudi soorganizirala, osvojila predzadnje mesto, v domačem Cluju je izgubila vseh pet tekem. Moštvo je vodil domači strateg Marcel Tenter in s sila povprečnim moštvom, brez niti enega vidnejšega evropskega igralca, ni imel niti grama možnosti za kaj več.


Če že moramo, lahko v ekipi izpostavimo le Vlada Moldoveanuja, od te sezone dalje igralca turškega Büyükcekmeceja, v perspektivnejših mlajših letih pa tudi člana italijanskega Benettona, francoskega Le Havreja in, denimo, poljskih Turowa ter Zielone Gore - pri slednji ga je, zanimivo, treniral prav Filipovski.

Romunija košarkarsko ne velja za razvito državo, po letu 1987 je to leto po tridesetih letih spet zaigrala na evropskem prvenstvu (brez kvalifikacij, saj je imela kot gostiteljica zagotovljen nastop). Pred tem ima dve peti mesti iz let 1957 in 1967, pohvali se lahko tudi s svojim enbeajevcem Gheorghejem Muresanom (Washington, New Jersey).

Sašo Filipovski je svojo trenersko kariero začel pri Olimpiji, kot učenec Zmaga Sagadina v obdobju največjih uspehov ljubljanskega kluba. Pred leti je zmaje vodil tudi samostojno, vmes pa trenersko kilometrino nabiral v Turčiji (Turow in Zielona Gora), Rusiji (Lokomotiv Rostov in delo pomočnika pri CSKA-ju), Italiji (Lottomatica Roma). Zdaj je trener turškega Banvita. In kot kaže romunske reprezentance.

Članki iz rubrike