stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

rp
rp
0 22.08.2017 11:24:27

Aco Petrović razkril: Da smo na EP v Atenah šli z odra, je odločil Tuđman

Nikola Miljkovic
Selektor košarkarjev Hrvaške je v enem od intervjujev razkril, zakaj so po EP leta 1995 po osvojitvi brona z ekipo zapustili zmagovalni oder.

Prvenstvo v Atenah je bilo zadnje veliko tekmovanje, na katerem je Hrvaška osvojila kolajno, že takrat pa je bil njihov selektor Aleksandar Petrović. Hrvati so bili tretji, za reprezentancama Zvezne republike Jugoslavije, ki so jo sestavljali Srbi in Črnogorci, ter Litve. Hrvati so po polfinalnem porazu s slednjo in zmagi nad Grki po prejetju bronastih kolajn zapustili zmagovalni oder in niso hoteli poslušati himne države, s katero so bili do nedavnega v vojni.

O tem detajlu je popularni Aco nedavno spregovoril v enem od intervjujev, v katerem je priznal, da je bila to povsem politična odločitev: "Ta odločitev je bila, če se jo gleda s sedanje časovne razdalje, smešna in napačna. Sprejeta je bila v Banskih dvorih, kabinetu predsednika Franje Tuđmana. Enostavno smo dobili ukaz, da potem ko dobimo kolajne, zapustimo zmagovalni oder. Sam osebno tega ne bi nikdar napravil, a tako so odločili ljudje v Zagrebu."

Po tem incidentu se je govorilo o tako imenovanem Fibinem prekletstvu in nekaterih teorijah zarote, zaradi katerih Hrvati niso več prišli do odličja, a hrvaški selektor v to ne verjame. "Vedno smo bili mi tisti, ki smo sami zapravili priložnost za osvojitev odličja. Nekajkrat smo bili blizu, a smo na EP leta 2003 prejeli dva nesrečna koša proti Rusom, leta 2005 nismo zaprli odbite žoge proti Špancem, leta 2001 pa smo v četrtfinalu s Turki v zadnjih 13 minutah zapravili 19 točk prednosti. Izpadali smo zaradi lastnih napak in ni razloga, da govorimo o nekih teorijah zarote," je dejal Petrović.

Članki iz rubrike