Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 18.05.2017 12:20:11

Konec tedna evroligaški ples pod koši

V petek se v Istanbulu začenja zaključni turnir četverice letošnje evrolige. Polfinalna para sta Real Madrid s Slovencem Luko Dončićem in Fenerbahče ter Olympiakos in branilec naslova, moskovski CSKA. Ta bo v turški prestolnici v dvorani Sinan Erdem Dome lovil že osmi naslov, po lanskem drugega po letu 2008.

V lovu za evropsko krono so v letošnji evroligi ostala le še štiri moštva. Lani v Berlinu sta v finalu zaigrala CSKA in Fenerbahče, s 101:96 so zmagali Rusi. Tretje mesto je osvojil Lokomotiv Kuban, ki je s 85:75 ugnal Laboral Kutxo.

Oči slovenskih ljubiteljev košarke bodo poleg finala državnega prvenstva prihajajoči vikend bržkone uprte tudi v mladega virtuoza pod koši Dončića. Osemnajstletnik v tej sezoni pri Realu doživlja pravi razcvet, sin nekdanjega igralca Saše Dončića je v sezoni 2016/17 že prejel pomembno priznanje.

Vodstvo lige je Dončiću v tekočem letu namenilo nagrado vzhajajoča zvezda, kjer je vseh 16 trenerjev evroligaških ekip družno glasovalo za Ljubljančana, ki v Realu igra od leta 2012, kamor je prišel kot 13-letni fant. Nagrada vzhajajoča zvezda je priznanje za igralca, katerega čas šele prihaja oziroma njegova kariera veliko obeta. Prejme jo košarkar, ki pred 1. julijem dopolni 22 let. Prvi je to priznanje dobil Erazem Lorbek v sezoni 2004/05.



Za Dončićem je sicer že odlična sezona. V četrtfinalu je na tretji in četrti tekmi proti Darušafaki zablestel še bolj. Kar štirikrat je bil namreč najkoristnejši igralec kroga, v povprečju pa je v nekaj več kot 20 minutah beležil po 8,1 točke, 4,5 skoka in 4,3 podaje, kar je bilo dovolj za statistični indeks 13,9. Dončić je prejel še eno priznanje, saj je na infografiki, ki s sporedom in statističnimi podatki vabi na tekmovanje, upodobljen prav slovenski igralec.

Real bo v prvem polfinalu igral s Fenerbahčejem, lanskim finalistom. Turška ekipa je od polfinala leta 2015 proti Realu zmagala na petih tekmah od sedmih, tudi na lanskem zaključnem turnirju. Fenerbahče v tem tekmovanju sicer še nikoli ni osvojil naslova prvaka, Real ga je kar devetkrat, nazadnje leta 2015 v Milanu, ko je premagal Olympiacos.

Fenerbahče vodi trener Željko Obradović, ki je eden najuspešnejših strokovnjakov v tem tekmovanju, saj je doslej osvojil že osem naslovov najboljšega in to s štirimi različnimi klubi. Doslej mu pokal zmagovalca uspelo osvojiti z ekipami Partizan (1992), Joventut Badalona (1994), Real Madrid (1995) in Panathinaikos (2000, 2002, 2007, 2009, 2011). Trener Madrida Pablo Laso je na klopi španskega velikana zmagal na vseh dosedanjih treh polfinalnih tekmah.

Značke: košarka, sta

Članki iz rubrike