Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ku
ku
1 17.03.2017 08:05:20

Ameriški strokovnjaki o Dončiću z izbranimi besedami: Napovedujejo mu superzvezdniški status!

Tudi onstran velike luže, v obljubljeni košarkarski deželi, pozorno in z zanimanjem spremljajo igre slovenskega čudežnega dečka Luke Dončića, številni ogledniki in predstavniki NBA-klubov imajo njegovo ime v svojih beležnicah že dalj časa debelo podčrtano. Čeprav ga še nekaj časa ne bodo imeli priložnosti videti pod tamkajšnjimi obroči.

O Adrianu Wojnarowskem smo pred tedni že pisali. To je tisti novinarski NBA-insajder, ki letno v žep pospravi kakšen milijon in pol, morda celo dva milijona ameriških zelencev. Woj je poznavalec ter poročevalec, ki ne le da veliko ve, ampak po navadi tudi izve med prvimi. Njegova beseda ima posledično velik pomen, navsezadnje pa o verodostojnosti oziroma kakovosti njegovega dela na svoj način priča prav tisti poldrugi milijon. In tudi zato pričujoč zapis ni zgolj še eden v nizu hvalospevov enemu največjih, če ne kar največjemu talentov, kar jih je kadarkoli dala košarka na sončni strani Alp.

Primerjave z ameriškimi vrstniki so smešne
V nedavnem podcastu oziroma poddaji, kakor vam je pač ljubše, se je enemu najbolj cenjenih poročevalcev v košarkarski industriji pridružil Jonathan Givony, ki že vrsto let ter iz leta v leto pozorno spremlja in secira kandidate za NBA-nabor, pogovor pa je tekel tudi o slovenski košarkarski senzaciji Luki Dončiću. Woj je bil v vlogi spraševalca, Givony v vlogi intervjuvanca. Od Porzingisa prek Ginobilija, Balla do Llulla, rdeča nit pa, kot že rečeno, Dončić. Odvečne besede, verjamemo, da spremni tekst niti ni potreben.

"Številni ogledniki in predstavniki NBA-klubov se v teh dneh podajajo tudi čez veliko lužo, na staro celino. In vsi govorijo o enem samem igralcu, ki sicer ne bo del nabora 2017, ampak najhitreje leta 2018. O Luki Dončiću, dobra dva metra visokem branilcu/krilu iz Slovenije, ki nosi dres madridskega Reala. Pred kratkim je dopolnil 18 let in dominira med možmi v španski ligi ACB ter evroligi. Redko vidiš košarkarja teh let igrati tovrstno vlogo na tovrstni ravni. So sicer igralci njegovih let, ki so v postavah, a ne prispevajo vidnejšega deleža. Kristaps Porzingis denimo ni bil tako dominanten v španski ligi, kot novinec v NBA pa je bil vseeno zelo zelo dober. S kom primerjate Dončića in ali delite navdušenje predstavnikov kluba, ko je govora o njem?" je začel Wojnarowski. "Definitivno delim njihovo navdušenje. Kar je ta fant kot sedemnajstletnik počel v evroligi, je brez precedensa, tega še nismo videli od košarkarja njegovih let. Glede sicer nehvaležnih primerjav pa slišim, da nekateri vlečejo vzporednice z Manujem Ginobilijem, a je višji in močnejši od Manuja, Manu pa pri teh letih ni bil niti blizu igralcu, kot je Dončić. Manu se je pozno razcvetel, potreboval je čas in ni bil brez razloga izbran pozno, v drugem krogu nabora," je uvodoma dejal Givony.

"Ettore Messina, ki je treniral Ginobilija pred prihodom v NBA, je pred časom dejal, da je verjel, da bi Manu lahko postal soliden NBA-igralec, ni pa verjel, da čez lužo pošilja prihodnjega člana dvorane slavnih. In tudi Spursi navsezadnje niso verjeli. Z Dončićem je drugače, ljudje v njem vidijo obraz NBA-franšize?" je vskočil Wojnarowski, ki se je spomnil nedavnega pogovora z italijanskim strategom.

"Res je. Nekateri o njem govorijo kot o malce višji različici Lonza Balla (perspektivni košarkar, ki mu prerokujejo eno izmed prvih dveh mest na julijskem naboru, op. p.). Morda ni najbolj eksploziven fant, ima pa višji košarkarski IQ od vseh ostalih na parketu, akcije vidi, še preden se razvijejo in razpletejo. Meče, skače, podaja, lahko igra na vseh treh zunanjih položajih. Če bi v evroligi igral po 40 minut, bi v povprečju skoraj dosegal trojnega dvojčka. Ima občutek, kdaj prevzeti pobudo, odgovornost. V zaključku tekme, v četrti četrtini, ko je na kocki marsikaj, kar je res neverjetno za 17-letnika na tej ravni, pod tovrstnim pritiskom," je stresal komplimente Givony, ki meni, da je Dončića v tem trenutku težko primerjati z njegovimi ameriškimi vrstniki. "Pravzaprav je smešno, če ga primerjamo z vrstniki, ki bodo sodelovali na naboru leta 2018 in ki danes igrajo proti srednješolcem. Gre za povsem drugo raven tekmovanja. Zanimivo bo videti, kakšno sezono bo imel prihodnje leto. Že danes je tako dober, pričakuje pa se, da bo igro še dvignil na višjo raven, kar bo glede na to, kako dober je dejansko že, precejšen izziv."

Članki iz rubrike