GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 17.07.2017 13:05:58

Prvi adut Stevens na SP z velikimi vprašaji: Zaradi bolezni izgubil 5 kilogramov

Peter John Stevens
Arsen Perić
Slovenski plavalci bodo v četrtek odpotovali na svetovno prvenstvo v Budimpešti. Prvi favorit ekipe je Peter John Stevens, lani srebrn na evropskem prvenstvu v Londonu in srebrn tudi decembra na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Kanadi, ki pa je tik pred SP zbolel in se bo v madžarsko metropolo odpravil z mešanimi občutki.

S tekme v francoskem Chartresu pred 14 dnevi se je Stevens vrnil z zdravstvenimi težavami. "Zdravniki so sprva sumili celo, da gre za salmonelo, a se je izkazalo, da je bila zastrupitev s hrano. Izgubil je skoraj pet kilogramov in veliko treninga. A ne mečemo puške v koruzo. V tem trenutku je vsekakor neznanka, v kakšnem stanju je v resnici, prepozno pa je, da bi z resnim treningom skušali kaj nadoknaditi. Sam nastop bo pokazal, kaj pomeni ta zadnja bolezen," je o svojem varovancu iz kranjskega Triglava povedal trener Luka Berdajs, ki plavalca vodi v zadnjih mesecih po vrnitvi z univerze Tennessee.

Stalnica slovenske ekipe v zadnjih skoraj 15 letih ostaja Jeseničanka Anja Klinar, ki brani barve radovljiškega kluba. "Po tekmi v Franciji smo bili teden dni še na klubskih pripravah, ki smo jih prejšnji teden končali s tekmo v Zagrebu s srednje kakovostnimi rezultati. Zdaj je pomembno le, da se spočije, čeprav še vedno malo delava na tekmovalnem tempu. Osnovni cilj je vsekakor najboljši izid v sezoni, že v nedeljo pa se bo videlo, kako in kaj," o plavalki radovljiškega kluba razlaga trener Miha Potočnik in izpostavlja, da bo prav nedeljska tekma na 400 m prosto najpomembnejša, čeprav njegova varovanka enako visoko kotira tudi na 200 m delfin in za razliko od nekaterih tekmovanj bo imela med enim in drugim nastopom primeren premor za počitek: "Majhno prednost dajeva kravlu, saj je bila to njena ciljna disciplina že lani za olimpijske igre."


Najboljšim dosežkom se na treningih približuje tudi Velenjčanka Nastja Govejšek, ki je decembra odšla na študij v Louisville v Kentuckyju. "Nastja se prebuja in v vodi deluje vsak dan boljše. Hitrost se približuje tisti iz najboljših časov in nastop na 50 m delfin pričakujeva zelo optimistično, ob dobrem razpletu se bo lahko borila tudi za polfinale, kar je želja obeh," pred potjo na vzhod meni velenjski trener Jure Primožič, ki je manj optimističen za 100-metrsko razdaljo, vseeno pa ne more prehvaliti prizadevnosti svoje varovanke: "Odnos do dela pri njej nikdar ni bil vprašljiv, kar sam kot trener tudi najbolj cenim."

Kar tri varovance bo v Budimpešto odpeljal selektor Gorazd Podržavnik. "Gaja Natlačen se po tekmi v Chartresu prav tako lovi, saj ima vseskozi manjše težave z zdravjem. Tjaša Oder in Martin Bau pa sta delala po načrtu, čeprav Tjaša v primerjavi z lansko sezono seveda ni v povsem enakovredni formi. Vseeno sva se odločila, da namesto na univerzijadi nastopi na SP, si vzame deset dni prosto, nato pa se začne pripravljati na leto 2018. Realno od vseh treh pričakujem najboljše izide letos, potem pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo," pravi Podržavnik, ki bo med SP podrobno spremljal tudi dosežke mladih plavalcev, ki bodo sočasno nastopili na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Györu.

Samo prvenstvo v Budimpešti že poteka, a v prvem tednu so v ospredju skoki v vodu, sinhrono plavanje, daljinsko plavanje in vaterpolo. Med Slovenci je v nedeljo na 10 km v Balatonfüredu že nastopila Špela Perše in zasedla 24. mesto, v sredo pa jo čaka še tekma na petkilometrski razdalji.

Značke: plavanje, sp

Članki iz rubrike