favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 14.05.2017 17:24:42

V Tacnu pričakovana sestava slalomske reprezentance

vszi
Slalomska proga v Tacnu je danes postregla še z zadnjo, četrto izbirno tekmo kajakašev in kanuistov za sestavo letošnje reprezentance za največja tekmovanja. Po pričakovanjih so se vanjo uvrstili vsi favoriti, na čelu s kajakašem Petrom Kauzerjem, kanuistom Benjaminom Savškom in kajakašico Uršo Kragelj.

Brzice na Savi, te so danes postregle z nekoliko višjim vodostajem, zaradi česar so tekmovalci in tekmovalke izpustili startno rampo in začeli pod njo, so danes poskrbele, da je bila proga tudi v zadnjem delu, kjer je sicer ob nižjem vodostaju nekoliko težav, voda dovolj visoka in s tem proga uporabna vse do zadnjega metra.

Glavni favoriti za najvišja mesta so si že pred današnjim zaključnim preizkusom nabrali zadostne prednosti, da njihova uvrstitev v ekipo ni bila vprašljiva, je pa bilo bolj zanimivo v razvrstitvah za drugo in tretje mesto. Za domače evropsko prvenstvo so si namreč vozovnice privozili po prvi trije po disciplinah, četrtouvrščeni pa lahko nastopi na tekmah svetovnega pokala in ima v primeru dobrih rezultatov odprto tudi možnost za uvrstitev v ekipo za svetovno prvenstvo konec poletja v francoskem Pauu.

Kajakaš Peter Kauzer si je po dveh zmagah in 18. mestu dobro izhodišče zagotovil že lani, ko je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojil srebrno kolajno, s čimer je imel že pred sezono lepo točkovno prednost za uvrstitev v ekipo.

"Te izbirne tekme sem začel tako, tako da sem si že po prvi zagotovil mesto v ekipi, potem se nisem obremenjeval z nadaljevanjem. Danes mi čoln ni stekel in tukaj v Tacnu lahko potem narediš kar hočeš, a ne spraviš nič skupaj. Izbirne so zdaj za mano, počutim se dobro pred prvenstvom in komaj čakam, da se mednarodna sezona končno začne," je dejal Kauzer in nekaj graje namenil prirediteljem, ki zaradi visokega vodostaja niso dovolili starta čez rampo, ker najprej sledi visok padec vode.


"To, da tekme nismo startali čez rampo, je velika katastrofa, saj moraš tekmo začeti povsem drugače, ampak voda je bila previsoka in glede na pogoje, so naredili tako, da je bilo fer za vse," je po uspešno zaključenem izbirnem procesu dejal Hrastničan, ki po lanskih igrah vesla z užitkom, saj je končno osvojil tisto, kar mu je še manjkalo - olimpijsko kolajno.

V reprezentanci se mu bosta za evropsko prvenstvo, ki ga bo med 1. in 4. junijem gostil prav Tacen, med kajakaši pridružila še Martin Srabotnik in Žan Jakše, četrti kajakaš je Simon Brus, ki se bo skušal dokazati preko svetovnih pokalov in si s tem izboriti mesto na SP.

Tudi pri kanuistih je bil zmagovalec in zagotovi potnik v ekipo znan že pred zaključkom. Savšek je bil ob dveh zmagah in enem drugem mestu tokrat znova najboljši ter se tako brez težav prebil v moštvo. "Zadovoljen sem, čoln mi je lepo tekel oba vikenda. Lotil sem se, kot je bilo treba in se osredotočil na tisto, kar je bilo treba. Imel sem dve zmagi za sabo, zato je bilo v nadaljevanju lažje, nisem bil pod pritiskom, pustil sem, da mi čoln teče in dobro se je izšlo," je povedal Savšek, ki mu bosta družbo za EP v ekipi delala še Anže Berčič in Luka Božič, kot četrti pa se bo moštvu pridružil še Jure Lenarčič.

Podobno se je godilo tudi Urši Kragelj med kajakašicami. Bila je prepričljiva in je ob treh zmagah le enkrat prepustila primat Evi Terčelj, ki si je prav tako priborila reprezentančni sedež, enako kot Ajda Novak.

V konkurenci kanuistk, te se bodo za olimpijska odličja leta 2020 v Tokiu borile prvič, v programu pa so zamenjale moški kanuistični dvojec, konkurenca ni bila huda, saj so nastopale zgolj tri tekmice, v ekipi za EP bodo Alja Kozorog, Nina Bizjak in Lea Novak. Vse kandidate mora jutri potrditi še strokovni svet.

Značke: kajak kanu, sta

Članki iz rubrike