Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 15.06.2017 20:38:48

Slovenske rokometašice po skupni zmagi nad Hrvaticami napredovale na SP

swe2016.ehf-euro.com
Slovenska ženska rokometna reprezentanca se je prek dodatnih kvalifikacijskih tekmah proti Hrvaški uvrstila na letošnje svetovno prvenstvo v Nemčiji. Slovenija je na prvi tekmi v Osijeku zmagala z 28:23 (15:10), na današnji povratni v Celju pa izgubila s 27:28 (12:16).

* Dvorana Golovec, gledalcev 1000, sodnika: Horvath in Marton (oba Madžarska).
* Slovenija: Marinček, Pandžić, Ferfolja 2, Gros 4, Rebolj, Jeriček 4, Stanko 7 (2), Mavsar 6, Lazović 1, Zulić, Irman 1, Koren, Barič 2, Vrček, Krhlikar, Užmah.
* Hrvaška: Kapitanović, Pijević, Debelić 4, Zadravec, P. Posavec, Mičijević 1, Krsnik 4, Plahinek 1, S. Posavec 3, Vidak, Kalaus, Domjan, Glavan, Marić 6, Kožnjak 3, Benko 6.
* Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Hrvaška 4 (3).
* Izključitve: Slovenija 8, Hrvaška 6 minut.
* Rdeči karton: Užmah (43).

Slovenske rokometašice so se po zmagoslavju nad Hrvaticami petič prebile na svetovno prvenstvo, ki bo med 1. in 17. decembrom v Nemčiji. Nazadnje so na mundialu nastopile pred dvanajstimi leti v Rusiji, ko so zasedle 14. mesto. Na svojem premiernem nastopu v Nemčiji 1997 so osvojile 18., na drugem v Italiji 2001 deveto, najboljše pa so bile na Hrvaškem 2003, ko so zasedle osmo mesto.

Od evropskih reprezentanc so se na letošnje svetovno prvenstvo poleg Slovenije že uvrstile Nemčija, Danska, Francija, Nizozemska, Norveška, Madžarska, Romunija, Srbija in Švedska.

Slovenske rokometašice so v prvem polčasu prikazale zelo slabo predstavo in zapravile velik kapital iz Osijeka. Že uvodne minute so nakazale, da se Slovenkam obeta hud boj za preboj na svetovno prvenstvo, saj njihova obramba ni delovala. Pod pričakovano ravnijo sta bili tudi vratarki Amra Pandžić in Miša Marinček, ki zavoljo poškodbe ni branila na sobotni prvi tekmi, zelo bleda je bila tudi slovenska igra v napadu.

Izbranke Uroša Bregarja so že po enajstih minutah igre zaostale za tri gole (2:5), štiri minute kasneje pa je pri izidu 4:7 zahteval minuto odmora. A njegovi napotki in številne kadrovske korekcije niso prinesli zasuka, njegove varovanke so še naprej "capljale na mestu", v 24. minuti pa tudi zapravile "slavonsko premoženje" in zaostale za šest golov (7:13).

Slovenke so se na velik odmor podale z zaostankom štirih zadetkov (12:16), v začetku drugega pa so zaigrale veliko bolje in že v šesti minuti nadaljevanja znižale na 18:19. Njihovega - v primerjavi s prvim polčasom veliko hitrejšega - ritma je nato porušila izključitev Maje Užmah, Hrvatice so jim namreč minuto kasneje znova ušle za tri gole (18:21). Nov "šok" so doživele v 43. minuti, ko je Užmahova, sicer nosilka slovenske obrambe in igralka, ki je poleg Nine Jeriček danes odigrala svojo zadnjo tekmo, prejela tretjo dvominutno izključitev in rdeči karton, njene soigralke pa so zaostale za štiri zadetke (19:23).

Bregarjeve varovanke v prelomnih trenutkih niso blestele, naredile so kopico napak, z bojevito in srčno predstavo pa vendarle preprečile veliko blamažo. V 52. minuti so - po golu Tamare Mavsar - znižale na 23:24, v zadnjih sedmih minutah živčnega in razburljivega dvoboja pa niso popustile, izpolnile so zastavljen cilj in se uvrstile na svetovno prvenstvo v Nemčiji.

V slovenski reprezentanci sta bili najbolj učinkoviti Tjaša Stanko s sedmimi in Tamara Mavsar s šestimi goli.

* Uroš Bregar, selektor Slovenije: "Zelo sem vesel, da nam je uspelo. Mogoče so mnogi mislili, da se bomo po prednosti petih golov s prve tekme na svetovno prvenstvo uvrstili z lahkoto, a za našo mlado reprezentanco tovrstno branjenje ni mačji kašelj. V prvem polčasu smo igrali slabo, a sem ves čas vedel, da bomo uspešni, ko si bodo dekleta močno zaželela uspeha, kar se je poznalo v drugem delu igre. Na koncu sicer nismo zmagali, a to niti ni pomembno."

* Nina Jeriček, rokometašica Slovenije: "Že pred začetkom sem povedala, da bo tekma zagotovo težka, še težja kot v Osijeku. Hrvatice so lovile pet golov zaostanka in so začele precej bolj borbeno. Vedele smo, da se bo to zgodilo, a je bil morda stres tisti dejavnik, ki je v začetnih minutah vplival na našo osredotočenost. V obrambi smo izgubile preveč dvobojev, v napadu pa nismo uspele realizirati strelov, a smo si rekle, da take priložnosti ne smemo zapraviti. V drugem polčasu smo v obrambi zaigrale bolje in si zato zagotovile ugoden rezultat."

* Tamara Mavsar, rokometašica Slovenije: "Ne glede na to, da bi si morda na koncu želeli zmage ali neodločenega izida, mislim, da smo pripravile lep uspeh za slovenski ženski rokomet in se po dvanajstih letih spet uvrstile na svetovno prvenstvo. Tokrat igra ni bila na ravni, na kateri bi si želeli, ampak do decembra imamo dovolj časa, da to popravimo in se borimo na vsaki tekmi za zmago."

Članki iz rubrike