900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 14.06.2017 21:57:11

Po zmagi v Švici na pravi poti do Hrvaške

Grega Wernig
Slovenska moška rokometna reprezentanca je na današnji tekmi 5. kroga kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu na Hrvaškem 2018 premagala Švico.

Švica - Slovenija 20:33 (9:18)

Schaffhausen - BBC Arena, gledalcev 1245, sodnika: Mata in Lopez (oba Španija).
Švica: Kindle, Portner, Schmid 3 (1), Meister, Rubin 2, Lier 1, Sidorowicz 1, Rothlisberger, Kuttel 1, Marković 1, Maros 6, Huwyler 1, Kusio, Strebel, Zehnder, Gerbl 4.
Slovenija: Skok, Kastelic 2, Blagotinšek 5, Verdinek 2, Marguč 2, Dolenec 5 (1), Miklavčič 3, Kodrin 1, Gaber, Bezjak 2, Barišić Jaman 1, Grebenc 3, Žabič 4, Mačkovšek 1, Mlakar 1, Leban 1.
Sedemmetrovke: Švica 2 (2), Slovenija 2 (1).
Izključitve: Švica 6, Slovenija 4 minute.
Rdeči karton: /.

Močno zdesetkana slovenska izbrana vrsta je z odlično predstavo v prvem in zanesljivo v drugem polčasu osvojila načrtovani točki v Švici ter je na pravi poti do uvrstitve na evropsko prvenstvo, ki bo v začetku prihodnjega leta na Hrvaškem. Enajsti nastop na zaključnem turnirju stare celine mora potrditi z zmago na domači tekmi proti Portugalski, odločilna tekma pa se bo v koprski dvorani Bonifika v soboto pričela ob 20. uri.

Nedavna kvalifikacijska poraza proti izjemno močnim Nemcem v Ljubljani in Halleju ter številni novi obrazi so prinesli nekaj negotovosti v slovenski tabor, a današnja tekma v Schaffhausnu je minila v absolutni prevladi varovancev slovenskega selektorja Veselina Vujovića. Njegovi izbranci so takoj zagospodarili na parketu BBC Arene, izjemno visok slovenski obrambni blok - v njej so bili kar trije dvometraši (Blaž Blagotinšek, Saša Barišić Jaman in Borut Mačkovšek) - pa so takoj nevtralizirali najmočnejša švicarska napadalna orožja. Prvi domači zvezdnik Andy Schmid, sicer ideolog igre nemškega prvaka Rhein-Neckar Löwna, je bil pod njihovim nadzorom, prav tako njegovi manj znani soigralci.

Slovenska obramba 6-0 je delovala zanesljivo, tudi igra v napadu je imela malo pomanjkljivosti. V uvodnih osmih minutah se je med strelce vpisalo pet različnih Slovencev, ki so le minuto kasneje povedli s 6:3.

Številne Vujovičeve menjave niso zrušile slovenskega ritma, v prvi polovici tekme so imeli škarje in platno v svojih rokah. Že po po trinajstih minutah igre so si priigrali štiri gole prednosti (9:5), lepo zalogo v golih pa brez posebej stresnih trenutkov permanentno plemenitili vse do konca polčasa. Še več, med 21. in 23. minuto so z igralcem manj na igrišču - izključen je bil Igor Žabič - zabili dva zadetka. Svojo popolno prevlado so dokazali do konca polčasa ter z goli Jana Grebenca, Blagotinška in Patrika Lebena povedli z devetimi goli (16:7), na velik odmor pa se podali - po golu Žabiča prek celega igrišča - z velikansko prednostjo 18:9.

V naravnost "perfektnem" prvem polčasu na parket niso stopili le vratar Urha Kastelic, krilni igralec Matic Verdinek in krožni napadalec Matej Gaber. Slednjega je Vujović do konca dvoboja pustil na klopi, saj ga bo potreboval na veliko pomembnejšem sobotnem dvoboju s Portugalci, njegovi varovanci pa so tudi drugo polovico tekmo oddelali na poklicen način. Njihova pozornost zaradi prevelike razlike v kakovosti resda ni bila na najvišji ravni, a svojega visokega vodstva v nobenem trenutku niso ogrozili. V 42. minuti so se jim Švicarji približali na šest golov (22:16), po slovenski minuti odmora so zadeve znova postavili na pravo mesto in vpisali drugo zmago v kvalifikacijskem ciklusu, sobotna tretja zmaga v Kopru pa jim že prinaša nastop na Hrvaškem.

V slovenski reprezentanci sta bila strelsko najbolj učinkovita Blaž Blagotinšek in Jure Dolenec, oba sta dosegla po pet golov.

Značke: rokomet, slovenija, švica

Članki iz rubrike