Zarja

Zlatarno oropal s hipnozo

Dejan Ogrinec
15. 2. 2015, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Od kolegice dobim elektronsko pošto: Berem, kako je tat v Londonu okradel žrtev tako, da jo je hipnotiziral (Evening Standard). Okradeni lastnik trgovine je poročal, da je bil povsem nemočen ter ni vedel, kaj se mu dogaja. Tudi pri nas se govori o ropu zlatarne na podoben način. Je to sploh možno? Vprašanje je še kako primerno, saj stroka trdi, da ni mogoče hipnotizirati človeka proti njegovi volji.

Zajem zaslonske slike

Kaj se je torej dogajalo
Če začnemo z ropom v Angliji, pokaže posnetek varnostne kamere, ki so ga  objavili na kanalu CCTV, prvo posneto krajo, očitno izvedeno z nekakšno hipnozo. Zgodilo se je 4. decembra lani v severnem delu Londona. Lopov na bi se samo rahlo dotaknil trebuha lastnika trgovine Aftaba Aziza Haiderja, starega 56 let, in to naj bi bilo dovolj, da mu je lahko vzel iz žepa denarnico, jo izpraznil in mu jo celo vrnil. Lopov je izvajal neobičajne gibe z roko, kar naj bi lastnika uspavalo, saj je dobesedno otrpnil in obstal sredi trgovine. Kasneje je na policiji povedal, da se ni zavedal ničesar, na posnetku pa se vidi, da se je zavedel takoj, ko je v trgovino vstopil njegov prijatelj, lopov pa je odšel. Skočil je za nepridipravom, a prepozno.  Presenetljivo, prijatelj ni opazil ničesar sumljivega.

V Angliji prvič, drugod pogosteje
Angleška policija je kmalu po ropu potrdila, da je bil rop očitno izveden z nekakšno hipnozo in da se je na njihovih tleh to zgodilo prvič. V Italiji imajo tovrstnih prijav več. Tudi od tam so na voljo posnetki varnostnih kamer, ki pokažejo možaka, kako naredi gib z roko, vidno uspavana prodajalka pa mu mirno izroča denar iz blagajne. Pogrešila ga je šele pri kontroli blagajne in posnetki varnostne kamere so pokazali, kaj se ji je zgodilo. Novice o uporabi hipnoze v slabe namene prihajajo tudi s Filipinov, kjer vrsta ljudi trdi, da so pod vplivom hipnoze predali neznancem denar.

Nevsakdanja reč
Vidni britanski mediji so takoj planili in povprašali o tem stroko. Jack Raymon, hipnoterapevt iz Londona, je zatrdil, da gre samo za odvračanje pozornosti in nikakor ne za klasično hipnozo. Po njegovem je lopov, ko je trepljal lastnika po trebuhu, v istem trenutku tudi rokohitrsko jemal denar iz njegovih žepov. Hipnoterapevt Adam Heason pa se je na svojem blogu pošalil, da bo kot znan predavatelj odprl posebno šolo za kraje s hipnozo; njegovi učenci sicer ne bodo obogateli, bo pa zato on. Od kod ta sarkazem, če pa Scotland Yard poziva ljudi, ki imajo podobne izkušnje, naj se javijo, opis lopova pa kroži po Angliji v opozorilo?

Odraslega ni mogoče hipnotizirati proti njegovi volji
Tako trdi tudi naša hipnoterapevtka Asja Širovnik. »Gre za staro vraževerje. Že moj mentor magistrskega študija, svetovno priznani Roger Saxelby z Nove Zelandije, prava legenda hipnoterapije, je na sodišču kot zapriseženi izvedenec razkrinkal neko zlatarko, ki je trdila, da je bila okradena s hipnozo, in večkrat z znanstvenimi metodami potrdil, da ropi s hipnozo niso možni, ne glede na to, kaj je kasneje izjavljala žrtev.« Ko smo na naši policiji poizvedovali o takih prijavah, so nam zatrdili, da takih drznih tatvin na naših tleh še ni bilo. A glej ga zlomka, novembra lanskega leta se je tudi pri nas zgodil rop trgovine z zlatnino, katere kamere kažejo  očitno nenavadno dogajanje.

Twitter

Kaj je razvidno s posnetka iz slovenske zlatarne?  
V podjetju za zdaj niso želeli, da jih omenjamo z imenom, so nam pa o dogodku povedali: »Lani novembra so nas v naši prodajalni obiskali Romuni (dve ženski in en moški). Nenavaden rop je bil izvedel tako, da je zaposlena izbrano blago (samo, brez embalaže) povsem izven naših standardov prodaje dajala neposredno v roke moškemu, ta pa ga je nato predal eni od žensk.

Ta je kos dragocenega blaga zavila v ovojni cvetličarski papir in pospravila v svojo torbo. Zdi se, kot da je zaposlena to počela po nareku. Delovala je kot robot. Kmalu po njihovem odhodu iz trgovine je prodajalka ugotovila, da je bila okradena, poklicala je varnostnika centra, vendar jih ni bilo nikjer več. Prodajalka se spomni samo čudnega vonja v trgovini in tega, da sta ji ženski vseskozi ponavljali, da iščeta nakit za veliko poroko.«

Po naših informacijah to ni bil edini podoben rop na naših tleh v tistem času. A oškodovanci se o tem niso odločili spregovoriti, kot bi jih bilo sram, češ le kdo nam bo verjel. Policiji naj bi bila sicer dana prijava, kjer omenjajo hipnozo in ogled videozapisa, več od tega pa se še ni zgodilo.

Kaj se je torej zares zgodilo v slovenski zlatarni, ostaja za zdaj nepojasnjeno. Policija sicer redno opozarja, da naj od neznancev ne sprejemamo ničesar.

Je šlo res za hipnozo? 
Asja Širovnik: »Hipnoza je sproščeno mentalno stanje usmerjene pozornosti, ko je naš um osredotočen, saj je to stanje najvišje koncentracije. Do pred kratkim se je domnevalo, da je podobna spanju in je um v hipnozi nezavesten. V resnici pa je hipnotično stanje naravno stanje uma, v katero preidemo večkrat na dan, ne da bi se tega zavedali.

V naši podzavesti je mogočna sila, ki vodi naše življenje, saj so prav tu shranjeni vsi naši vzorci, prepričanja in nezavedni vzgibi.« Ko smo hipnotizirani, smo v stanju alfa (kot recimo v meditaciji, med sanjarjenjem, prehodom v naravno spanje ali med prebujanjem). Hipnoterapevt zaobide zavestni kritični um in omogočeno je neposredno ukvarjanje s podzavestjo. Ko je ta »odprta«, lahko hipnoterapevt sproži zdravljenje, v nobenem primeru pa človek ne more ostati v hipnozi, kajti telo se po inerciji po nekem času vrne v vsakdanje stanje zavesti, poudarja Asja Širovnik. Zato odraslega ni moč hipnotizirati proti njegovi volji, možno pa mu je vzbuditi t. i. negativno hipnotično transstanje ali mu recimo odvračati pozornost, ki pa nima zveze s hipnozo.

Odvračanje pozornosti
To je umetnost rokohitrcev in čarodejev, ki so tako hitri, da njihovih zvijač ne zaznamo. Ko se zavemo, je vse že opravljeno, saj znajo mojstrsko odvračati pozornost. Malce bolj sofisticirano počnejo enako tatiči na ulici, ko se nas dotaknejo in že smo brez denarnice. Negativno transstanje pa bi recimo doživeli ob pištoli, uperjeni v glavo, ko bi iz strahu naredili marsikaj.

Tudi otrok, ki opazuje prepir staršev, lahko preide v negativno transstanje in videno potlači v podzavest ter se še leta ne želi spomniti ničesar. Če hipnoterapevt zadene tako skrito negativno transstanje, lahko človek v stiski naredi tudi kaj takega, česar si kasneje ni zmožen priznati. Asja Širovnik meni, da opisane »lopovske hipnoze« prej spominjajo na povzročanje tovrstnih pritiskov, stisk, torej silijo človeka v negativno transstanje. A odraslega človeka, ki ni voljan sodelovati, ne moremo pripraviti do tega, da bi ga vodili kot psička na povodcu!

Hipnotizer nima neomejene moči nad človekom
Tako opozarja tudi prof. dr. Marjan Pajntar, ki uporablja hipnozo kot terapevtsko sredstvo že od leta 1962 predvsem za zmanjšanje bolečin pri porodu: »Eno od napačnih mišljenj je tisto, ki ga je propagiral svetovno znani slovenski odrski hipnotizer Svengali, da subjekt izgubi v hipnozi pregled nad zavestjo ter da ima hipnotizer skoraj popolno moč nad njim. Češ da človek v hipnozi izgubi kontrolo nad seboj.«

Običajno odrski hipnotizerji izmed množice »potegnejo« ravno tiste, ki so »pripravljeni«, saj so jih že prej hipnotizirali, opozarja tudi Asja Širovnik. V preteklosti so sicer menili, da je lažje hipnotizirati osebo, ki ima šibko voljo, pa tudi to ni res. Ravno inteligentni ljudje so lahko bolje hipnotizirani. »Pogosto mišljenje je tudi, da človek pod hipnozo prizna skrivnosti, s katerimi se lahko potem drugi igrajo. Resnica pa je, da se v hipnozi dobro zaveda, kaj govori, in da ne reče ničesar, česar ne želi. Ljudje v hipnozi še vedno ščitijo svoje interese!« pove prof. dr. Marjan Pajntar.