Prazniki

Prihaja sprememba vremena - ravno na božič!

J.P.
21. 12. 2017, 14.26
Posodobljeno: 21. 12. 2017, 14.29
Deli članek:

Konec tedna se bo nadaljevalo obdobje suhega vremena z izrazito temperaturno inverzijo.

Bobo
Toplo in večinoma sončno vreme bo več kot primerno za obisk hribov in smučišč.

V višinah se je že danes začelo segrevati, hladen zrak pa bo še vztrajal po nižinah. Kot so sporočili z Agencije RS za okolje, se bo v nedeljo na okoli 1.500 metrih ogrelo kar do 8 stopinj Celzija, vendar pa topla zračna masa do nižin večinoma ne bo segla. Tam bo vladala megla, ki se bo čez dan le počasi razkrajala – po kotlinah lahko vztraja cel dan. V krajih z dolgotrajnejšo meglo bo zato temperatura okrog ničle, predvsem na vzhodu države, kjer bo megle manj, pa bo živo srebro pokazalo med 5 in 10 stopinj Celzija. Zelo toplo bo tudi na Primorskem, kjer bo od 10 do 12 stopinj Celzija.

Odjuge ne bo

Vendar pa meteorologi opozarjajo, da kljub otoplitvi prave odjuge v gorah ne bo. »Ker bo zrak razmeroma suh, se bo sneg talil le na prisojah. Snežna odeja je v visokogorju in sredogorju kar debela. Na Kredarici je bilo danes 300 centimetrov snega, na Voglu pa 135 centimetrov snega. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje. Tanjša snežna odeja sicer sega do višje ležečih krajev: na Vojskem je bilo zjutraj 15 centimetrov, v Ratečah 12 centimetrov in na Katarini nad Ljubljano 7 centimetrov snega,« so zapisali.

Padavine

Spremembo vremena lahko pričakujemo na božični dan, ko se bo pooblačilo – najprej na Primorskem, pozneje še v osrčju države. Večinoma jasno vreme bo ostalo na vzhodu in v gorah. V torek bo še bolj oblačno, na zahodu Slovenije po nižinah začelo deževati.