Vreme

Objavili so, kakšno poletje se nam obeta

T.L.
11. 5. 2017, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Očitno se obeta poletje ekstremov: od vročinskih valov do pogostih padavin.

Profimedia
Obeta se nam dolgo in vroče poletje.

Vas že daje radovednost, kakšno poletje se nam obeta? Če gre verjeti napovedi ameriškega zasebnega meterološkega podjetja AccuWeather, se morajo prebivalci južne in vzhodne Evrope pripraviti na daljše vročinske valove, slabo kakovost zraka in tudi sušo. Nasprotno pa se bodo v Veliki Britaniji in Irskem pritoževali nad pomanjkanjem toplih dni. Države od Francije do Poljske in Češke, pa se bodo soočale s pogostimi nevihtami. 

Nevarni vročinski valovi nad Italijo in Balkanom

Del južne Evrope lahko pričakuje dolgo, vroče poletje z daljšimi obdobji, ko bodo temperature presegale povprečne. Vročina se bo širila iz juga Italija na Balkanski polotok. Poleg obdobij z nadpovprečno visokimi temperaturami je julija in avgusta mogoče pričakovati še nevarne vročinske valove, opozarjajo iz AccuWeatherja.

Temperature, ki presegajo 32 stopinj Celzija, bodo povsem običajne, vsaj enkrat pa bo vročinski val trajal nepretrgano teden dni, še napoveduje meteorolog Alan Reppert. Med vročinskimi valovi lahko "padejo" tudi temperaturni rekordi. Največja verjetnost pojava več vročinskih udarov bo na območju Makedonije, Bolgarije, Madžarske in Romunije.

Medtem ko bo poletje na južnem in vzhodnem delu Evrope vroče in suho, bodo poletno vročino med Francijo, Nemčijo in Poljsko hladile padavine. Občasno bodo prešle v nevihte, nekatere pa bodo - zaradi močnih vetrov, tudi tornadov in toče - povzročile večjo škodo, predvidevajo meterologi. Jug Nemčje, zahod Češke in zahodne Poljske bodo najbolj na udaru. Zaradi pogostih padavin in neviht bo večje tveganje tudi za poplave, predvsem v Franciji, Švici in Nemčiji.